fbpx

SLA: Ahol A 99,9 Százalék Messze Nem A Legjobb Eredmény…

Egy vállalkozás online jelenlétének megtervezése — legyen szó egyszerű céges weboldalról vagy egy direkt értékesítési csatornáról, például webshopról — egészen más kihívásokkal jár, mint egy üzlet vagy iroda üzemeltetése, fenntartása. Adott esetben a webes jelenlét során felmerülő technikai problémák is jobban kihatnak az üzletmenetre, hiszen ha a weboldal elérhetetlen, az egész cég eltűnhet szem elől — és nem mindegy, hogy percekre vagy akár órákra is…

 Míg egy üzlethelyiség értelemszerűen nem tűnik csak úgy el a semmiben, addig az internet az egymásra utalt technológiák bonyolult rendszeréből fakadóan sérülékeny és bizonyos fokú működési bizonytalanságot eredményező közeg. A hálózat működését egészen banális hibák is megakaszthatják, akár a végpontokon, akár a szolgáltatói oldalon — beleértve azt a szervertermet, hoszting hátteret, ahol a vállalkozás szervere működik. A hosszabb kiesések súlyos profitveszteséghez vezethetnek, éppen ezért minden, online jelenléttel vagy hosztolt infrastruktúrával rendelkező vállalkozás elemi érdeke, hogy olyan cégnél helyezze el szerverét, szervereit, mely a lehető legmagasabb rendelkezésre állást kínálja.

 A webes szolgáltatók — beleértve a hosztingcégeket is — éppen ezért többnyire transzparens módon feltüntetik a rendszereik rendelkezésre állási idejét, melyet a szolgáltatási szerződésben is lefektetnek. Az angolul Service Level Agreementnek, vagy SLA-nak nevezett vállalási érték százalékban fejezi ki, hogy az adott szolgáltatás esetén átlagosan mekkora arányban számíthat a vállalkozás arra, hogy bármilyen okból kifolyólag elérhetetlenné válik az interneten. Ha a szerződésben vállaltnál alacsonyabb rendelkezésre állást biztosít a szolgáltató, akkor megállapodás szerint kártérítésre (kötbérfizetésre) kötelezhető.

 Fontos, hogy a háttérinfrastruktúra különböző elemeihez (klimatizálás, áramellátás, hálózati kapcsolat) különböző rendelkezésre állási, vagy minőségi célértékek tartozhatnak, ez esetben valójában mindig a leggyengébb láncszem határozza meg a tényleges rendelkezésre állást. Vagyis hiába biztosít egy szolgáltató 99,99 százalékos rendelkezésre állást a klimatizációs rendszerekre, ha közben a hálózati elérés rendelkezésre állása csupán 99 százalékos.

 Bár az iparágban manapság sztenderdnek tekinthető a 99,9%-os, vagy a fölötti rendelkezésre állás, a (hoszting)szolgáltató kiválasztásánál érdemes a maximumra törekedni és a tizedesekkel is számolni:

  • ha egy cég “csupán” 99%-os rendelkezésre állást ígér, az átlagosan havi 7 óra vagy évi akár 3 nap kiesést is jelenthet;
  • 99,9%-os SLA esetén ez már csak havi 43 perc és évi kb. 8 óra;
  • míg 99,99%-nál havi 4 perc és évi 52 perc.
  • a prémium szegmenset képviselő 99,999%-nál pedig havonta fél percnél is kevesebb, és éves szinten is alig több,mint 5 perc!

 Fontos, hogy a saját rendszereinek hibás működéséből eredő kiesésekről a szolgáltató a lehető leghamarabb és legpontosabban tájékoztassa az ügyfeleket, beleértve a kiesés kezdetét és végét (vagy ha még tart a hibaelhárítás, a várható befejezést), illetve közölje az ügyféllel, ha a kiesés ideje meghaladja az SLA-ban szereplő célértékeket.

 A Servergarden Kft. adatközpontja az egyik legmodernebb hazai szerverbázis, mely minden alrendszert tekintve kiemelkedően magas, akár 99,999%-os rendelkezésre állást biztosít az ott elhelyezett szervereknek, vagy a bérleti megoldásokat választó cégeknek.