• Live support
  • Ügyfélkapu
  • Regisztráció
  • Telefon: +36 1 432 3133
15máj, 2019
0Comments
featured-image

Minden Felhő Alapja Az Adatközpontnál Kezdődik

A különféle felhőalapú szolgáltatások népszerűsége szárnyal, mind a magánszemélyek mind a cégek, különböző szervezetek körében. Mindez persze aligha véletlen, a felhő a számítástechnikában új, eddig soha nem látott szolgáltatások megjelenését tette lehetővé, vagy éppen egyszerűbbé, netán nagyobb tömegek számára elérhetővé varázsolt olyan megoldásokat, melyeket korábban csak a legtehetősebbek engedhettek meg maguknak.

A felhőszolgáltatások fejlődésével, jövőjével kapcsolatos egyik legfontosabb jóslat, hogy azok az informatikában fokozatosan kiszorítják a hagyományos adatközpontokat, hiszen például minek tárolna bárki saját vagy akár bérelt szerveren adatokat, ha rendelkezésre állnak erre különböző felhős platformok.

Az egyik legnevesebb piackutató, a Gartner nemrég úgy számolt, hogy 2025-re a vállalati adatközpontok 80 százaléka eltűnhet, pontosabban a felhőbe költözhet. A felhős szolgáltatások előretörésére egyébként az évente készülő “State of Data Center” nevű iparági felmérés is rávilágít, hangsúlyozva, hogy rövid- és középtávon valóban a felhő lesz a domináns modell, ez azonban távolról sem jelenti azt, hogy minden vállalati számítási- és tárolókapacitást a felhőből fognak nyújtani a jövőben.

A felmérés szerint a (nagy)vállalatok elsősorban a privát felhő és hibrid felhő modellt használják, a válaszadó cégek 57%-ánál tervezik privát felhő bevezetését vagy már alkalmaznak is ilyen topológiát, míg a publikus felhőszolgáltatókra (AWS, Azure stb.) a megkérdezettek 46 százaléka voksol. A cégek a privát felhőt üzemeltethetik teljesen házon belül, saját adatközpontjukban (vagy éppen irodájukban) elhelyezett szervereiken, de akár kapacitást is bérelhetnek kis- és közepes külső adatközpontoktól, netán elhelyezhetik a saját szervert ezekben a központokban.

Mivel végeredményben minden felhőszolgáltatás alapját egy adatközpont (de legalábbis egy vagy több, akár különböző helyszínen elhelyezett szerver) képezi, ezért a cégeknek elemi érdekük, hogy olyan szerverteremben helyezzék el ezeket az eszközöket, mely a lehető legnagyobb rendelkezésre állás mellett biztosítja a privát felhő működését. Ha ugyanis nem biztosított a redundáns szünetmentesítés, a klimatizáció vagy éppen a hálózati kapcsolat, a privát felhőszolgáltatást szellőként fújhatja szét az első komolyabb adatközponti leállás.

A ServerGarden a céges privát felhőmegoldások számára szerverelhelyezési és bérleti konstrukciók teljes skáláját kínálja, szakértői támogatással, folyamatos felügyelettel és a lehető legnagyobb fizikai biztonsággal. A hosztingcég adatközpontja Magyarország egyik legmodernebb ilyen létesítménye, mely redundáns IP-hálózattal áramellátással (2+1) és klimatizálással (1+1), valamint fejlett tűzvédelmi rendszerrel.