fbpx
20aug, 2020
0Comments
featured-image

Melyek a legjobb szerverek a kisvállalkozások számára?

Manapság egy szerver jelenthet fizikai eszközt, vagy akár egy virtuális privát szervert is, de jelen cikkünkben csak a fizikai szervereket vesszük górcső alá.

Mik a szerverek fő feladatai?

A fizikai szerverek elsődleges összetevői a processzor, a memória, az adattár és a hálózati adapter. Másodlagosan pedig olyan különböző biztonsági tulajdonságok, amikkel néhány terméket kiegészítenek a szolgáltatások minőségének javítása és a biztonsági jellemzők javítása érdekében.

A fizikai szerverek feladatai közé tartoznak az adatkapcsolat biztosítása, a kliensek kiszolgálása, adatok tárolása, terhelés-eloszlás biztosítása stb. Tehát a szerverek igen különböző feladatokat képesek ellátni.

Hogyan válasszon szervert egy kisvállalkozás?

Az első dolog, amire szüksége van egy kisvállalkozásnak a megfelelő szerver kiválasztásánál az az, hogy tisztában legyen azzal, hogy milyen hálózatra van szüksége.

Tudni kell azt is, hogy a hálózatuknak és a hálózat eszközeinek mit kell majd kiszolgálniuk pontosan, milyen erőforrásokra lesz szükségük. Azt is előre el kell tervezniük, hogy mennyi pénzből tudják mindezt megvalósítani, hiszen a költségvetésen igen sok múlik.

Elsősorban a rendelkezésre álló pénztől függ, hogy fizikai vagy virtuális szervert érdemes inkább üzemeltetni és, hogy ezt házon belül vagy házon kívül optimális megtenni.

Öt pont, ami segít a szerver kiválasztásában a vállalkozásunk számára

  1. Első körben kalkuláljuk ki, hogy menni tudunk költeni. Egy szerver (park) nem egyszeri költség, hanem folyamatos kiadás. Mindezen felül elég sokrétű kiadás. Nem csak a hűtés és energiaigény jön itt számításba, hanem a megfelelő szakemberek alkalmazása is szóba kerülhet.
  2. A teherbírási követelmények vizsgálata. Hálózatot nagyjából úgy tervezünk, mint egy áramkört. Különböző gráfok felrajzolásával előre fel tudjuk érni, hogyan fog majd kinézni a hálózatunk, melyik elemei milyen feladatot fognak ellátni, hány felhasználót, milyen módon fog kiszolgálni. Milyen típusú adatból, mennyit fog majd tárolni, hogyan fogjuk ezeket az erőforrásokat implementálni. Gyakorlatilag mindenre gondolnunk kell a tervezéskor, hogy a megfelelő hálózatot tudjuk majd később kialakítani.
  3. Gondolnunk kell az üzemeltetés követelményeire, ami majd a folyamatos költségeink szempontjából nagyon fontos. Ezen a ponton, amikor már tudjuk, hogy mit akarunk, vagyunk képesek meghatározni azt, hogy milyen formában valósítsuk meg számunkra legköltséghatékonyabb módon az elképzelésünket.
  4. Válasszuk ki a megfelelő operációs rendszereket. Mára rengeteg különféle lehetőség közül választhatunk OS szinten is. Választhatunk Linux, Windows, BSD, de akár Mac-ek közül és a Linux és Windows oprendszerek közül is több választási lehetőségünk van.
  5. Az is nagyon lényeges kérdés, hogy szeretnénk-e támogatást kérni vagy inkább olyan szakembereket alkalmazunk, akik támogatás nélkül is képesek üzemeltetni egy hálózatot.

Hozzuk meg a döntést

Ha már tudjuk, hogy mire van szükségünk és hogyan akarjuk megvalósítani, akkor kezdjük meg az implementálást. Választhattunk fizikai, virtuális szervert, számos, akár különböző operációs rendszerekkel.

A legjobb azonban, ha a szerverek magyarországi szakértőjéhez, a Servergardenhez fordulunk, hogy választ kapjunk arra, mi a legjobb a kisvállalkozásunk számára!