fbpx
24Sze, 2020
0Comments
featured-image

Már az űrben is létezik felhő: műholdakra költöznek az adatközpontok

Ahogy a műholdak építésének és fellövésének költségei tovább csökkennek, a következő nagy dobás az IT-koncepciók összekapcsolódása a műholdas műveletekkel, hogy az adatközponti szolgáltatásokat a Föld körüli pályáról nyújtsák a cégek az ügyfeleiknek.

A szerverek hardverének kolokációs elhelyezése, a felhőben futó virtuális alkalmazások és az edge számítás mind ismert fogalmak az adatközpontok világában, de az űripar ezeket az ötleteket a műholdas üzleti modellekben kívánja alkalmazni.

A közelmúltig a műholdas hardverek és szoftverek szoros szimbiózist alkottak

Kifejezetten az adott célra építették azokat, egyetlen funkció megvalósítására. A kereskedelemben kapható processzorok, a nyílt szabványú szoftverek és a szabványosított hardverek bevezetése ugyanakkor már lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy különböző feladatokra egyszerűen új szoftvert töltsenek fel a fent keringő műholdakra.

Az űr válik a legújabb szolgáltatási hellyé

A „Space as a Service” („Az űr, mint szolgáltatás”) koncepció több felhasználós hardver működtetésére is felhasználható mikro-elhelyezési modellben, vagy virtuális szerver kapacitás biztosítására a „felhők feletti” számításhoz.

Számos űripari vállalkozás integrálja a mikro-adatközpontokat a terveikbe, számítástechnikai megoldásokat kínálva a műholdas képalkotási adatok feldolgozására vagy az elosztott érzékelők monitorozására az IoT alkalmazások kapcsán.

Az OrbitsEdge szervereket költöztetne az űrbe

A floridai székhelyű OrbitsEdge egy földkörüli pályán keringő adatközpontot tervez megvalósítani: az egyébként hétköznapi földi használatra tervezett szervereket egy nagyobb műholdba pakolnák bele és ezt küldenék fel földkörüli pályára.

Az edge technológiában és adatközponti megoldásokban egyaránt otthonosan mozgó cég nagy teljesítményű számítástechnikai infrastruktúrát akar az űrbe juttatni az adatok feldolgozására, tisztítására, a több forrásból származó adatok összesítésére és elemzésére.

Az orbitális pályán zajló számítások jelentős előnyt biztosítanának

A NASA és az ESA műholdas földmegfigyelési programjai már most is sok terrabájtnyi adatot állítanak elő folyamatosan, amelyeket jelenleg földfelszíni adatközpontokban dolgoznak fel.

Komoly lehetőséget lát emiatt is több IT cég abban, hogy Föld körül keringő adatközpontokat használjanak a földmegfigyelési műholdakról származó adatok letöltésére és tárolására, az azonnali felhasználhatóságú képpé történő feldolgozásra és az eredmények közvetlenül a terepi végfelhasználók számára történő elküldésére.

Természetesen mindaddig, amíg ezek csak tervek maradnak, érdemes a földön járni és a Servergarden Felhő alapú szolgáltatásait választani inkább.