fbpx
06júl, 2020
0Comments
featured-image

Itt az Ubuntu 20.04, ami számos újítással érkezik

A 2020-as első Ubuntu frissítés, ami egyben egy LTS verzió is, rengeteg nagyon megnyerő újítással bír. A ZFS intéző például sokkal könnyebben hozzáférhető, a biztonság minden eddiginél nagyobb prioritást élvez és az egész rendszer sebessége hatalmasat nőtt.

A ZFS-t méltatlanul mellőzték eddig a fejlesztők

Aki nem használt eddig ZFS-t, felmerülhet a kérdés, hogy miért olyan nagy szám, hogy megújult az a kis tool, hiszen rengeteg más módszerrel is lehet adatmentéseket végezni.

A válasz pedig az, hogy azért, mert az Ubuntu terjedésének a gátja – egyszersmind a rivális Windows legnagyobb előnye – az volt, hogy nem tudta szinte bárki telepíteni és használni.

A ZFS alkalmazással viszont pofonegyszerűvé válik mindaz, ami eddig komolyabb IT tudást igényelt. De persze ennek az oka inkább annyi volt, hogy nem volt egy normális felhasználói felület, amin keresztül eddig használni lehetett volna.

Most annyi történt, hogy kapott egy grafikus kezelőfelületet, ami sokkal könnyebben hozzáférhetővé tette a laikus felhasználóknak is. Azért tegyük hozzá, csak linuxos környezetben olyan nagy szó egy grafikus felület 2020-ban.

Persze ez az open source hátránya, hogy minden lassabban kerül kialakításra, mint fizetős társaiknál.

Az általános alkalmazások és eszközök is frissítésre kerültek

Eltűnt például az Amazon widget is a menüsorról (senkinek nem fog hiányozni) és a Python 3.8-as verzió megjelenésével végleg kivették a 2.7-et.

A Store appot külön kell feltelepíteni, mert nincs benne az alap snapshotban, de cserébe viszont sokkal jobb és egyszerűbb lett a navigáció felülete, így a felhasználói élmény sokat javult.

Az új Ubuntu egyesíti magában a Servergardennél üzemelő Linuxos szerverek megbízhatóságát és a személyi számítógépeken használatos, általános célú OS-ekkel szemben támasztott kívánalmakat.

A desktop is megváltozott

Igencsak szembetűnő, ahogy a bekapcsolás után azonnal az általános Yaru háttérképet látjuk, majd az is feltűnik, hogy a régi appok nagy része is új ikont kapott. A GNOME 3.36-ban tett újításoknak köszönhetően nem pörög meg a cpu minden ikonmozgatásnál, tehát az egész rendszer érzetre sokkal gördülékenyebb lett.

A Lubuntu, Xubuntu-ban és az Ubuntu Mate-ben is történten lényeges változások, hogyha valaki nem szereti annyira a GNOME-t.

Azért érdemes megjegyeznünk, hogy a legjobb újítások az Ubuntuban nem azok a dolgok, amiket az ember lát, hanem azok, amik a háttérben futnak és a rendszert gyorsabbá, megbízhatóbbá és biztonságosabbá teszik. Az Ubuntu új kernele az 5.4, ami például az új Intel chipseteket is támogatja.

Mindent egybevetve nagyon sok és minőségi újítással érkezik az új Ubuntu

Akik még nem használták, azoknak ajánlott kipróbálni. Akik meg eddig is használták, azok pedig nagyon hálásak lehetnek, mert lényegesebb minőségi operációs rendszert tudhatnak magukénak, mint korábban eddig bármikor.

A jelenlegi frissítés pedig csak megerősíti azt, hogy az Ubuntu a legjobb Linux disztribúció, amihez akár kezdők és Linux laikusok is könnyen hozzá tudnak szokni!