fbpx

Itt A Megoldás A Gyors Felhőalapú Szinkronizálásra

Kínai kutatók kifejlesztettek egy rendszert, amely képes a felhőalapú szervereken a nagymértékű, skálázható, többirányú aszinkron fájl replikációra, amely megoldással szolgálhat arra a problémára, amely mindeddig a felhőalapú szolgáltatások szélesebb körű elterjedését akadályozta.

Az International Journal of Internet Protocol Technology szaklapban közölt tanulmányban a Kuang-Chi Fejlett Technológiai intézet munkatársai, Anirban Kundu, Lin Luan és Ruopeng Liu leírják, hogy szerintük a korábbi problémák a felhőszinkronizációs probléma megoldására elsősorban a skálázhatóság figyelmen kívül hagyása és az alacsony teljesítmény miatt vallottak kudarcot. Ezek azt eredményezték, hogy azok a felhasználók, akik azonos adatbázisokkal dolgozva a világ több pontján elhelyezkedő szerverekkel léptek kapcsolatba, egyazon fájl különféle változatait kapták meg. A felhasználók számának növekedésével pedig a rendszer is egyre jobban leterhelődik, így a szinkronizációs folyamat is lelassul, és egy idő után lehetetlenné válik, hogy minden felhasználó a legfrissebb adatokkal dolgozhasson, így természetesen megszaporodik az adathibák száma.

A  biztonságos adatközpontok és szerverfarmok üzemeltetéséhez a szolgáltatók, mint ahogyan a Servergarden Kft. is, a legfejlettebb technológiákat használják a problémák kiküszöbölésére, a kínai kutatók állítása szerint azonban az ő megoldásukkal már az alsókategóriás felhőszerverek is elegendőek volnának egy jól működő rendszer létrehozásához.

A kutatók egy olyan szerveroldali környezetet fejlesztettek ki, amely a különböző szegmensekben zajló adatátvitelt más-más szinten kezeli a felhasználói és rendszerigények alapján, az információáramlást pedig akár párhuzamosan is használható dedikált csatornákon keresztül biztosítja. A csapat bebizonyította, hogy a felhőalapú rendszerek esetében a párhuzamos feladat-végrehajtás kevesebb időt vesz igénybe, ha a feladatot több, külön gépen zajló aszinkronikus tevékenységre bontják le egy ütemező segítségével, majd ezeket a végfelhasználó oldalán a megfelelő sorrendben újraegyesítik.

Forrás: http://phys.org/news/2014-06-high-performance-replication-cloud-servers.html