fbpx
03Sze, 2020
0Comments
featured-image

India betiltott 59 kínai alkalmazást, köztük a Tik Tokot

India, válaszul a Kínával zajlott legutóbbi határincidensre, betiltott 59 népszerű kínai alkalmazást, beleértve a Mobile Legends-et és a Clash of Kings alkalmazást. A legnagyobb vesztes azonban a népszerű közösségi alkalmazás, a Tik Tok

Ha két nagy ország között alakul ki határvita, akkor sokan felkapják a fejüket. Ha ez a két nagy ország történetesen még atomhatalom is, ráadásul zűrös múlttal, akkor már joggal kezdenek aggódni az emberek.

Botokkal és kövekkel kezdődött, tiltással folytatódott az India-Kína közötti határincidens

A két ország közötti politikai és katonai feszültségek tovább fokozódtak, miután az indiai hadsereg és a Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) között Galwan-völgyben június 15-én összecsapás zajlott.

Szerencsére eléggé bölcsek mind az indiai, mind a kínai oldalon a helyi parancsnokok, hogy a határőröket nem engedik lőfegyvert viselni a vitatott határszakaszon. Így is rengeteg indiai és kínai határőr halt meg, amikor botokkal és kövekkel estek egymásnak.

A diplomáciai adok-kapokot követően India fura lépésre szánta el magát: a kormány közzétette azon 59 alkalmazás listáját, amelyeket az országban betiltanak.

Az Elektronikai és IT Minisztérium hivatalos nyilatkozatában jelentette be, hogy ezek az alkalmazások „olyan tevékenységet folytatnak, amelyek sértik India szuverenitását és integritását, India védelmét, az állam biztonságát és a közrendet”.

A legnagyobb vesztes jelenleg a Tik Tok

Az 59 alkalmazás között kevés olyan szerepel, ami Magyarországon is ismert: ilyen a Tik Tok, a Mobile Legends, vagy a Clash of Kings.

Bizony, a tiltott alkalmazások listájának legnagyobb neve a digitális videómegosztó közösségi hálózat, a Tik Tok, amelynek több mint 100 millió havi felhasználója van csak Indiában. A Tik Tok tulajdonosa a pekingi székhelyű ByteDance.

A játékok kategóriájában csak két tiltott cím található (eddig): a Mobile Legends: Bang Bang és a Clash of Kings.

Az adatvédelem GDPR nélkül is működik

A hivatalos nyilatkozat azt is kimondja: „Az Informatikai Minisztériumba számos különböző forrásból származó panasz érkezett, köztük számos jelentés az Androidon és az iOS rendszeren elérhető mobil alkalmazások visszaéléseiről, hogy ellopják a felhasználók adatait és titokban Indián kívüli szerverekre továbbítják azokat. ”

Az adatvédelem kulcsfontosságú a mai világban. Fontos, hogy mindenki figyeljen arra, milyen alkalmazásokat, szoftvereket használ. Ha viszont a weboldalát a Servergarden szerverein üzemelteti, teljesen nyugodt lehet: a legprofibb adatvédelmi megoldások vigyáznak az adataira!

Mivel a tartalomkészítők, a profi játékosok, az e-sport szervezetek, a tehetségügynökségek és a versenyszervezők nagy ökoszisztémáját már így is teljesen leköti a globálissá vált koronavírus-járvány, a bejelentést aligha lehetett volna rosszabb időben megtenni.

A Tencent alatt igencsak rezeg a léc

Bár a Mobile Legends nem feltétlenül a legnépszerűbb cím Indiában, egyre növekvő aggodalmak merülnek fel más olyan népszerű játékokkal kapcsolatban, mint például a PUBG MOBILE és a Call of Duty: Mobile, amelyek mindegyike a Tencent és/vagy a leányvállalatai, például a Timi Studios tulajdonában van.

Felmerültek aggodalmak a Supercell címekkel kapcsolatban is, mint például a Clash Royale, a Clash of Clans és a Brawl Stars, amelyek szintén a Tencent tulajdonában vannak.

A Mobile Legends egy hatalmas online csataaréna (MOBA) amit mobil platformokra fejlesztettek, és Délkelet-Ázsiában nagyon népszerű. A játéknak több mint 75 millió havi felhasználója volt 2019 augusztusában, akiknek többsége a SEA régióból származott.

Noha a PUBG MOBILE és a Call of Duty: Mobile lényegesen nagyobb játékos bázisa indokolhatná a tiltást, egyelőre megúszták a korlátozást. Az biztos, hogy a fejlesztők számára így is meglehetősen kemény időszak ez a mostani, és még senki se tudja megmondani, milyen következményekkel járhat a helyzet romlása.

Az 59 betiltott alkalmazás listája itt olvasható

 1. TikTok
  2. Shareit
  3. Kwai
  4. UC Browser
  5. Baidu map
  6. Shein
  7. Clash of Kings
  8. DU battery saver
  9. Helo
  10. Likee
  11. YouCam makeup
  12. Mi Community
  13. CM Browers
  14. Virus Cleaner
  15. APUS Browser
  16. ROMWE
  17. Club Factory
  18. Newsdog
  19. Beutry Plus
  20. WeChat
  21. UC News
  22. QQ Mail
  23. Weibo
  24. Xender
  25. QQ Music
  26. QQ Newsfeed
  27. Bigo Live
  28. SelfieCity
  29. Mail Master
  30. Parallel Space
  31. Mi Video Call – Xiaomi
  32. WeSync
  33. ES File Explorer
  34. Viva Video – QU Video Inc
  35. Meitu
  36. Vigo Video
  37. New Video Status
  38. DU Recorder
  39. Vault- Hide
  40. Cache Cleaner DU App studio
  41. DU Cleaner
  42. DU Browser
  43. Hago Play With New Friends
  44. Cam Scanner
  45. Clean Master – Cheetah Mobile
  46. Wonder Camera
  47. Photo Wonder
  48. QQ Player
  49. We Meet
  50. Sweet Selfie
  51. Baidu Translate
  52. Vmate
  53. QQ International
  54. QQ Security Center
  55. QQ Launcher
  56. U Video
  57. V fly Status Video
  58. Mobile Legends
  59. DU Privacy

Időközben egy alkalmazás, a Mobile Legends: Bang Bang fejlesztő csapata kijelentette, hogy „aktívan együttműködik az indiai kormánnyal ebben a kérdésben”, tehát várható, hogy lekerül a listáról.