fbpx
09Júl, 2019
0Comments
featured-image

Így tervezik a modern adatközpontokat

Egy modern adatközpont építése során a beruházó-tulajdonos számos olyan technológiai szempontot kell figyelembe vegyen, melyek kifejezetten a komplexumban elhelyezett informatikia infrastruktúra-elemek, illetve kiszolgálóegységek igényeit szolgálják. Emellett egyre komolyabb kihívást jelent a tervezőknek, hogy olyan, jövőben jelentkező elvárásokra is fel kell készülniük, melyekről ma még legfeljebb csak sejtésük van a szakembereknek.

 Az adatközpontok tervezése és felépítése során ennek megfelelően egyre komolyabb hangsúlyt kap a modularitás, azaz az épületet előre gyártott elemekből építik készre a megrendelő igényeinek megfelelően. Mindez nem csak gyorsabbá és egyszerűbbé, hanem biztonságosabbá is teheti az építkezést, ráadásul egy esetleges későbbi bővítési folyamat is lényegesen egyszerűbbé válhat — vélik szakemberek.

 Ez a megközelítés nem teljesen új keletű az adatközpontok világában, a Sun már 2006-ban bemutatta az első ilyen megoldását, a Black Boxot, mely lényegében egy szerverek elhelyezésére optimalizált fekete konténer volt. Később több cég is specializálódott erre a területre, így megjelenhettek az első olyan, univerzális “házgyári” modulok, melyek a szerverek mellett a klimatizálásért vagy éppen az áramellátásért felelős komponenseket tartalmazták.

 Érdekes párhuzam, hogy az AI, amellett hogy az adatközponti kapacitás növekedésének egyik fő mozgatórugója, bizonyos esetekben már tevékenyen részt vesz az adatközpontok tervezésében is. A mesterséges intelligencia ma már hatékonyan közreműködhet a tervezési és építési folyamatok összehangolásánál, illetve számos, a tervezést érintő egyéb folyamat (kapacitás-kihasználási számítások, az engedélyeztetési eljárások feltérképezése és lebonyolítása) során.

 Bár Magyarországon egyelőre nem szaporodnak gomba módra az újabbnál újabb adatközpontok, az elmúlt években több olyan komplexumot is átadtak, melyek nem csak a régióban, hanem európai viszonylatban is a legmodernebbek közé tartoznak. A ServerGardennek otthont adó budapesti adatközpont az egyik ilyen, meghatározó szerepet játszó, nagyfokú adatsűrűséget és redundanciát biztosító létesítmény Magyarországon, ahol a széles szolgáltatáskínálat révén a legkisebb, akár magáncélra létrehozott weboldalaktól kezdve a komplex struktúrájú vállalati szerverfürtöknek egyaránt helye van.