fbpx

Így Lett A Videokártya-királyból Adatközpont-király

Az NVIDIA-ról a legtöbb –  a számítástechnika területén kicsit is tájékozott – felhasználónak a Geforce videokártyák jutnak eszébe és valóban, a kaliforniai székhelyű gyártó meghatározó szerepet játszott és játszik abban, hogy a videojátékok látványvilága – legyen szó konzolokról vagy PC-kről – mára teljesen filmszerűvé válhatott. A cég azonban ma már jóval többre hivatott annál, hogy minél élethűbbé varázsolja a Doom pályáit és lényeit, termékei többek közt adatközpontokban és a világ leggyorsabb szuperszámítógépeiben, vagy éppenséggel önvezető autókban is megtalálhatók.

 Az NVIDIA sztorija a 90-es évek elejére nyúlik vissza, amikor a három alapító, Jensen Huang, Chris Malachowsky és Curtis Priem osztották azt a víziót, hogy a jövő számítástechnikájában meghatározó szerepet fognak játszani a gyorsítóprocesszorok, illetve a grafikus interfész, valamint általában véve a grafikus felhasználás is hódít majd. A cég 1998-ban, a Riva TNT nevű grafikus gyorsítóchippel alapozta meg az akkor még elsősorban játékokhoz fejlesztett termékcsalád sikerét, majd egy évvel később, a Geforce256 GPU számítási kapacitását tekintve már lemosta a konkurenciát a pályáról.

 Ettől a ponttól nem volt megállás, az NVIDIA évről-évre gyorsuló grafikus feldolgozóegységei később a videokártyák mellett feltűntek a több játékkonzolban is, illetve professzionális célra használt munkaállomásokban. A gyártó ma már egy több lábon álló platformcég, mely a gaming és a professzionális célra szánt grafikus gyorsítók mellett adatközponti termékekre és az autóipari megoldásokra helyezi a fókuszt.

 A cég gyorsítóprocesszorai különösen alkalmasak a mesterséges intelligenciákat támogató mélytanulási rendszerek üzemeltetésére, eredendően magas szintű párhuzamosított számításra épülő működési modelljüknek, illetve a gyors vektoros és mátrix-alapú számítási műveletvégzésüknek köszönhetően. A Tesla adatközponti GPU-kra épülő, óriási számítási kapacitással rendelkező szervereket ma számtalan laboratórium és kutatócég alkalmazza többek közt sejtbiológiai kutatásokhoz, különféle meteorológiai előrejelzésekhez vagy éppen az önvezető autók működésével kapcsolatos háttérszámítások segítésére. Az NVIDIA adatközponti termékeit ma olyan iparági óriások is használják, mint a Google, a Facebook, az Amazon, a Tesla autógyártó vagy éppen a Microsoft.

 Az utóbbi években robbanásszerűen bővülő területnek köszönhetően ma az NVIDIA árbevétel szempontjából második legértékesebb üzletágává nőttek az adatközponti termékek, és szakértők szerint ha a trend tovább folytatódik, az egykor grafikus videojátékokhoz szánt gyorsítóprocesszorokat fejlesztő cégnek több bevétele származik majd a Tesla sorozatból, mint a Geforce-okból.

 Nekünk az NVIDIA sztori is azt jelenti, hogy a világ legfejlettebb része az adatközpontok felé fordul, ami bíztató…