fbpx

Hogyan Jön Létre Egy Modern Adatközpont?

Napjainkban minden adatközpont üzemeltetője azon gondolkodik, hogyan tudná költségeit hatékonyan csökkenteni, miközben az igények az alkalmazások és a különféle eszközök komplexitásával együtt egyre csak növekednek.

Ahogyan az eszközök egyre fejlettebbé válnak a rajtuk futó alkalmazások is mind több és több számítókapacitást követelnek meg, és ez természetesen a szerveroldalt is erőteljesen érinti. Az adatok felhőben tárolása is egyre inkább elterjed, ami még több kapacitást kíván meg, így az adatközpontok nagymértékű bővítését vagy új típusú technológiák alkalmazását.

Az új megoldások közé tartozik, hogy az adatközpontok fizikai infrastruktúrája jelentős mértékben átalakult, ma már ugyanis a 100 Gbps sávszélesség igény sem megy ritkaság számba, ezért új, nagyobb sűrűséget és sebességet biztosító kábelinfrastruktúrák telepítésére van szükség.

A kábelrendszereket természetesen minősíteni is kell a telepítés során, hogy megfeleljenek az elvárt SLA-nek. A szakemberek alaposan átvizsgálják a fizikai infrastruktúra minden elemét, hogy az üzemeltetőben ne maradjanak kétségek azt illetően, megfelelő rendszert vehet majd át. Újabb vizsgálat a hálózati elemek üzembe helyezését követően zajlik le, még az éles üzem előtt.

Természetesen a legalaposabb vizsgálat sem zárhatja ki, hogy a későbbiekben hibák jelentkezzenek, ezért szükség van olyan eszközökre, tesztekre, melyekkel a hiba jellege és helye pontosan meghatározható, amihez gyakran Ethernet technológiát használnak. A teljesítménybeli anomáliákat, a kiugróan magas alkalmazásoldali igényeket pedig a forgalomanalízis segítségével határolják be.

A folyamatos monitorozást az NMS rendszerek biztosítják, elsősorban a rendszer hardverelemeit tartva szemmel.

Hogy pontosan mi állhat egy-egy hiba mögött, mint például az alkalmazásoldalon érzékelhető teljesítménycsökkenés hátterébe, egy komplex adatközpont esetében egyáltalán nem könnyű feladat kideríteni, hiszen a rendszer millió helyen hibásodhat meg. Olyan eszközöket és rendszereket kell tehát használni, amelyek alkalmasak az infrastruktúra gyors és hatékony vizsgálatára, mint ahogyan az a Servergarden Kft. rendszerei esetében is történik, ha netán gond adódna.

Forrás: http://computerworld.hu/computerworld/szerverfarm-adatkozpont-privat-felho-egyrol-beszelunk.html