fbpx

Egyre Zöldebbek Az Internetes Cégek

A Greenpeace idei jelentése szerint az internetes vállalatok nagy része elkötelezett a környezetvédelem iránt. A megújuló energiaforrások használata egyre népszerűbb; bár természetesen sok még a tennivaló, de a tapasztalatok alapján jó irányba haladunk.

A Greenpeace 2014-es zöld jelentése szerint az internetes szolgáltatásokat nyújtó vállalatok egyre inkább fontosnak tartják a környezetvédelmet, szívesebben használnak megújuló energiaforrásokat és energiatakarékos megoldásokat. A statisztikák szerint a rendszeres internethasználók száma már 2,5 milliárd; és ez a közeljövőben tovább növekedhet, akár 60 százalékkal. A világ károsanyag-kibocsátásáért jelenleg körülbelül 2 százalékban felelős az informatika; ám a felhasználók számának dinamikus növekedésével ez az arány is jelentősen megemelkedhet.

Az adatközpontok energiaigénye egyre nő

Az adatközpontok, szervertermek a felhőszolgáltatásokat kínáló cégek és a kapcsolatot biztosító hálózatok energiaigénye egyre nagyobb arányt ölt. A felhőszolgáltatásokat kínáló adatközpontok 2011-ben összesen 684 milliárd kWh-nyi áramot fogyasztottak; azaz a hatodik legnagyobb fogyasztónak számítanak a világon. A becslések szerint hat év múlva ennél 63 százalékkal több energiára is szükségük lehet. A Greenpeace szerint az internetes cégeknek az egyre növekvő energiahasználat miatt is példát kell mutatniuk a többi vállalkozásnak, és lépni a környezetbarát megoldások felé. A környezetvédelmi szervezet szerint még nem tettek meg mindent a cégek az energiatakarékosság érdekében, de jó úton haladnak.

A Servergarden Kft. is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az általuk nyújtott szerver bérlet szolgáltatást nyújtó szerverek is egyre alacsonyabb fogyasztásúak legyenek.

A Google és az Apple a követendő példa

A Google, a Facebook vagy az Apple már konkrét lépéseket is tett annak érdekében, hogy adatközpontjaikat kizárólag megújuló energiaforrásokból nyert árammal működtessék. A Greenpeace meglátása szerint az innovatív hűtési megoldások, az energia-hatékony szerverek alkalmazása, illetve a cégek energiapolitikájának átláthatóvá tétele is jó irány. Szerencsére az egyik legkritikusabb pontnak számító országban, Kínában is elindult a változás. Bár a kínai adatközpontok jelenleg környezetszennyező módon működnek, a kínai kormány már tett bizonyos lépéseket a megújuló energiaforrások népszerűsítésére.

forrás: http://www.itbusiness.hu