fbpx

Egy új Internettel Javítják Ki A Régi Hibáit

Nagy változás előtt áll a világ Arun Venkataramani, a Massachusetts Amherst Egyetem számítástechnikai kutatója szerint. A szakember azt állítja, a világ a régi internet helyett hamarosan egy új, biztonságosabb, nagyobb mobilitást megengedő és számos más előnnyel bíró hálózatra vált majd – a változást pedig a legtöbben észre sem fogjuk venni.

“Senki sem lengeti majd zászlót vagy nyom meg egy gombot, hogy egy csapásra átvezessen minket az új Internetre. A változás fokozatos lesz, és kis csoportokban zajlik majd” – magyarázza a kutató, aki szerint az új applikációk, új szoftverek lassanként, felhasználók egyre növekvő köre által kerülnek majd adaptálásra, míg a régi internet egy nap teljesen el nem tűnik, miközben az új már zökkenőmentesen fut majd.

Venkataramani az egyik olyan kutatócsoportot vezeti, amelyet az amerikai Nemzeti Tudományos Alapítvány (NSF) szponzorál, és akik jelenleg is olyan következő generációs szoftvereket, hardvereket és applikációkat fejlesztenek és tesztelnek, amelyek célja az internet rendszerszintű gyengeségeinek kiküszöbölése.

A csoport nemrég kapott újabb 1,35 millió dolláros támogatást az NSF-től MobilityFirst néven futó projektjére. Ezt hét másik intézménnyel együttműködésben folytatják, és nemsokára megkezdik az első tesztek futtatását, amelyek három különböző területen folynak majd. Egyrészt tesztelnek Texasban egy kontextus-tudatos vészjelzőrendszert, amelyet a CASA időjárás-érzékelő hálózatával és a Nemzeti Meteorológiai Szolgálat rendszerével kapcsolnak össze; egy tartalomszolgáltató hálózatot a nyilvános állami adók részére; valamint egy vezeték nélküli szolgáltatót, a 5Nines-t is.

Idejétmúlt bizalmi rendszer

Venkataramani szerint a mai internet, a hálózatok hálózata lassan, a felhasználók egymás iránti bizalmára alapulva fejlődött ki, amelynek ilyen széles körű elterjedését nem látták előre, ezért nem is látták el megfelelő védelemmel a malware-ek, DoS támadások és más fenyegetések ellen. Ennek eredményeképpen ma az internet olyanokkal szemben is nagyon sebezhető, akik csak minimális erőforrásokkal rendelkeznek. A nagyobb vállalati hálózatok, a kormányzati rendszerek vagy éppen a Servergarden Kft. által is üzemeltetett szerverek igen jól védettek a behatolási kísérletekkel, kártékony szoftverekkel, túlterheléses támadásokkal szemben, összességében azonban maga az internet szövedéke rendkívül sérülékeny.

A kutató szerint egy olyan helyzetben, amikor már egy rosszul konfigurált router is észrevehetően megzavarhatja a netes szolgáltatások minőségét, belegondolni is rossz abba, milyen hatásai lehetnek például egy államok közötti kiberháborúknak. A biztonság egyszerűen kimaradt a tervezésből, és ugyanez igaz a mobilitásra, utólag pedig nagyon nehéz mindezt pótolni. (A mobilitás azt jelenti, hogy a felhasználók különféle eszközökről, platformokról, változatos helyekről is hozzáférhetnek a nethez, az online szolgáltatásokhoz.)

Azért, hogy ne zavarják meg a net működését, a kutatók egy „álinternetet” hoztak létre. Ez a GENI (Global Environment for Network Innovations) hálózata, amelyen a valós nethez hasonló környezetben tesztelhetik applikációikat, szoftvereiket, hálózati eszközeiket anélkül, hogy a globális hálózatra veszélyt jelentenének.

Személyre szóló internet

Venkataramani szerint az internetes fejlesztések tesztelése mindeddig a tyúk és a tojás problémája elé állította a szakembereket. A vállalati szektor, a legnagyobb online szereplők ugyanis érthető módon nem akarják az új megoldásokat alkalmazni megfelelő tesztelés nélkül, ahhoz viszont szükség volna arra, hogy valós helyzetekben, valós felhasználók tegyék próbára az applikációkat ilyen környezetben és méretekben. A GENI alkalmazása azért forradalmi újítás, mert lehetővé teszi a nagyvállalatok számára akár teljes netarchitektúrák tesztelését is.

A Mobility First egyik legkomolyabb újítása a kontextus-alapú kommunikáció, amely név és cím alapján teszi lehetővé a különféle tartalmak szolgáltatását – ennek a segítségével például figyelmeztetést küldhetnek azoknak, akik egy valamilyen szempontból veszélyeztetett területen tartózkodnak, de akár azt is megtehetik, hogy külön figyelmeztetik az idősebb korosztályba tartozókat vagy azokat, akik képesek egy adott helyzetben segíteni képzettségük okán, például egy közeli balesetnél.

A rendszer első tesztje során Texasban az időjárási veszélyekre figyelmeztetik majd a helyieket a CASA és a meteorológiai szolgálat rendszereiből nyert adatok alapján.

Forrás: http://phys.org/news/2014-06-internet-fanfare-network-architects.html