fbpx
05nov, 2020
0Comments
featured-image

Búcsú a Flash lejátszótól: A Microsoft azt tanácsolja a vállalkozásoknak, hogy készüljenek fel a támogatás végére

A Flash technológia olyan, mint a floppy lemez: egy egész korszakot határozott meg, de mindenki örül, hogy többé nem kell bajlódnia vele. Sőt a hasonlat még igazabb, ha belegondolunk, eleinte mindkettő gyors volt és újszerű és egész sor lehetőséget ígért, ám hamar kiderült, mennyire lekorlátolt és sérülékeny technológiákkal kell dolgozzunk.

A Flash-sel véget érnek a 2000-es évek

A Microsoft megerősítette az internet egyik legsikeresebb – de technikailag igencsak problémás – médialejátszójának fokozatos leállítási tervét, és felvázolta a Flash-re támaszkodó vállalkozások támogatási lehetőségeit.

A Flash technológiát már évek óta nem támogatják a legelterjedtebb böngészők, de a kegyelemdöfést most viszi be a Microsoft: 2021 januárjától a Flash alapértelmezés szerint le lesz tiltva az IE 11 és a Microsoft Edge böngészőkben.

Miért vezeti ki a Microsoft a Flash támogatását?

A Microsoft és az Adobe először 2017 júliusában jelentette be a Flash végét az Apple, a Facebook, a Google és a Mozilla partnerekkel együtt.

Ennek két igencsak markáns oka volt: egyfelől a Flash Player egyre inkább erőforrás-igényes, de túlságosan is korlátozott technológiának bizonyult, másfelől egyre több biztonsági rést fedeztek fel benne.

Kis túlzással élve olyan volt, mintha egy ökrös szekeret akartak volna az autó mögé kötni: egykor egész jónak és hasznosnak bizonyult, de a modern kihívásokkal szemben csődöt mondott és kibertámadások célpontjává vált.

A HTML5 vette át a stafétát

A HTML5 érkezésével időközben biztonságosabb, gyorsabb, könnyedebb böngésző technológia vált elérhetővé, amely képes modernebb felhasználói élményt nyújtani, miközben jobb teljesítményt és fokozottabb biztonságot kínál a végfelhasználók számára.

A Flash Player támogatásának megszüntetéséről elsősorban maga az Adobe döntött a technológia iránti igény csökkenése és a jobb, biztonságosabb opciók, például a HTML5, a WebGL és a WebAssembly megjelenése miatt.

Már a Microsoft se támogatja a Flash-t

Ennek a tervnek megfelelően a Microsoft 2020 végén megszünteti az Adobe Flash Player támogatását a Microsoft Edge-en (mind az új Microsoft Edge, mind a Microsoft Edge Legacy esetében), és az Internet Explorer 11-en.

A Microsoft 2020 decembere után a továbbiakban nem nyújt biztonsági frissítéseket a Flash Playerhez. 2021 januárjától a Flash alapértelmezés szerint le lesz tiltva, és a 2020 júniusi frissítésnél (KB4561600 buildnél) régebbi verziók blokkolva lesznek, a Microsoft közlése alapján.

Lesz segítség a Flash-telenítéshez

A Microsoft nem hagyja magára azokat a cégeket és ügyfeleket, akik még mindig használják a Flash technológiát, nekik többféle támogatási lehetőséget kínálnak.

Az új, Chromium-alapú Microsoft Edge bizonyos mértékig továbbra is támogatja majd a Flash Playert az Internet Explorer módban, egy olyan új szolgáltatás keretében, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az IE 11 alkalmazásokat futtassák az Edge-ben.

Az IE mód lehetővé teszi a Flash Player beépülő modulként történő betöltését az Edge-en belül. Az Internet Explorer 11 ezt “eredendően” is lehetővé teszi, bár meg kell jegyezni, hogy a Microsoft 2020 novemberének végén visszavonja az IE 11 és a régi Edge böngésző biztonsági támogatását.

A Microsoft egyébként is elkötelezett a lehető legteljesebb támogatás nyújtásában az ügyfelei számára az SPLA szoftverbérlés során is, amit egyébként ugyanúgy érint a Flash-mentesítés.

2021-gyel nincs többé Flash a Windows-ban

2021 elején a Microsoft az akkori frissítésével véglegesen eltávolítja majd a Flash Playert a Windows operációs rendszerből. Azok az ügyfelek, akik hamarabb szeretnék eltávolítani a Flash-t, a következő hónapokban lehetőséget kapnak erre a Microsoft Update rendszeren keresztül.

Jövő nyárra eltávolítják ugyanazon frissítéssel az összes olyan API-t, csoportházirendet és felhasználói felületet, amely kifejezetten a Flash Player viselkedését szabályozza, az összes Windows-platformról és böngészőből, leszámítva azon vállalkozásokat, amelyek jelenleg még mindig a Flash-alapú alkalmazásokra támaszkodnak.

Ideje tehát búcsút vennünk egy letűnt kor relikviájától. A Microsoft 2020 végéig továbbra is biztosítja az Adobe Flash Player biztonsági frissítéseit, és fenntartja az operációs rendszerek és a böngészők kompatibilitását, de utána vége a Flash-dalnak.