fbpx

Bízd A Szerveredet Szakemberekre Az ünnepek Alatt, és élvezd Felhőtlenül A Karácsonyi Vacsorát Vagy Az újévi Partyt!

A legtöbb kis- és középvállalkozás bezárja kapuit az ünnepek alatt még akkor is, ha egyébként az év többi napján 24 órás üzemben zajlik a munka a cégnél. Az ilyen tervezett leállások gyakran okozzák azt is, hogy napokig senki nem jár az irodában, így semmilyen felügyeletet nem kap a céges informatikai rendszer sem. Ez pedig óhatatlanul magában rejti annak a veszélyét, hogy egy nem várt probléma, vagy leállás miatt az év első munkanapjai tűzoltással kezdődjenek,  amikor még a rendszergazdákat is sokszor nehezebb utolérni.

Az ünnepek alatt felügyelet nélkül hagyott szerverekre számtalan veszély leselkedik. A nem várt hibák, esetleges áramkimaradások, egyéb külső behatásokból eredő leállások miatt időszakosan elérhetetlenné válhat a céges weboldal, nem működik a webshop, a külső telephelyeken lévő kliensek által használt adatbázisszerver, netán a levelezőrendszer.  De az is előfordulhat akár, hogy egy év eleji tender beadása válik nehézkessé. Mindez esetlegesen  pénzben kifejezett, jelentős összegű károkat is okozhat a vállalatnak. Ilyen veszély lehet az áramhálózat, vagy az internetkapcsolat időszakos kiesése, kimaradása, melyekre az átlagos hétköznapokon gyorsan tudnak reagálni az üzemeltetők, de az ünnepi időszakban mindez nagyon nehéz feladat elé állíthatja a vállalkozásokat. Sok cég – amely egyáltalán megteheti –  ezért azt az utat választja, hogy az éves zárva tartás idején az irodai szervert is lekapcsolja, ez azonban rendkívül rizikós folyamat: amikor egy irodában elhelyezett szervert kikapcsolnak, majd később visszakapcsolnak, az addig jobbára folyamatos üzem alatt álló, érzékeny elektronikai komponensek komoly terhelést kapnak. Különösen igaz ez a merevlemezes adattárolókra, melyeket a hőtágulásból eredően ilyenkor valóságos sokkhatás ér, ami a következő bekapcsolásnál szélsőséges esetben akár adatvesztéshez is vezethet.

“Számos olyan esetről hallunk, amikor egy vállalat szerverei, IT rendszere karácsony és az ünnepi időszak alatt omlott össze, komoly problémákat okozva a januári évkezdésre. A legtöbb vállalat nem számol ezzel a veszéllyel csak amikor már megtörténik a szerver krach, akkor jönnek rá a cégvezetők, érdemesebb lett volna jobban bebiztosítani a szerver üzemeltetés hátterét” – mondja el Hajmási Gergely a Servergarden Kft. kereskedelmi vezetője. A szakember szerint a legtöbb veszélyforrás könnyedén elkerülhető, ha a szervert egy hosztingcég szerverparkjában helyezi el a cég, ami drámai mértékben csökkenti az ünnepek során kialakuló vészhelyzetek előfordulási valószínűségét, illetve hiba esetén gyakorlatilag azonnali beavatkozási lehetőséget kínál.

5 érv, amiért érdemes lehet az “iroda”, helyett szerver központból üzemeltetni a céges informatikai hátteret

  1. Ideális környezet, hosszabb üzemidő. Egy modern szerverteremben elhelyezett szerver eleve ideális környezeti változók (ideális hőmérséklet, állandó áramellátás, tűz védelem és fizikai őrzés stb.) mellett üzemel, ami az elektronikai és mechanikai hibákból eredő leállásokat, hosszabb kiesések esélyét minimálisra csökkenti.
  2. Azonnali backup. Több hosztingcég kínál szerverbérleti szolgáltatást is egyben, némelyik a szolgáltatás keretében backup szervert is biztosít, így meghibásodás esetén gyakorlatilag azonnal, vagy minimális kieséssel újra üzembe állhat a rendszer.
  3. 7/24-es azonnali szakemberi rendelkezésre állás. A hosztingcégeknél elhelyezett, illetve bérelt szerverek mellé felügyeleti szolgáltatás is kérhető, akár emelt szintű szervermonitorozással, így garantált, hogy a hiba nem kerüli el a képzett szakemberek figyelmét, akik azonnal, a nap 24 órájában, a hét minden napján, akár az ünnepi időszakban vagy éjszaka is képesek közbeavatkozni a helyszínen.
  4. Költséghatékonyság. Ha egy cég szerver üzemeletetésre is szerződik egy hoszting partnerrel, az adott esetben költséghatékonyabb működést eredményezhet, hiszen akár a rendszergazda teljes (bér)költsége megspórolható így.
  5. Biztonság az ünnepek alatt vagy hétvégén is. A legtöbb szerverparkban az ünnepek alatt sem áll meg az élet: a szerverek felügyeletét végző, szakértő IT-csapat karácsonykor és szilveszterkor is vigyázza a szerverparkban elhelyezett több ezer szerver működését, a redundáns alaprendszerek (klimatizáció, energiaellátás, hálózati kapcsolat) pedig az iparágban elérhető legmagasabb szintű rendelkezésre állást biztosítják az IT-infrastruktúra alapelemei számára.

A Servergarden Kft.-nél az ünnepek alatt sem áll meg az élet: a szerverek felügyeletét végző, szakértő IT-csapat karácsonykor és szilveszterkor is vigyázza a szerverparkban elhelyezett több ezer szerver működését, a redundáns alaprendszerek (klimatizáció, energiaellátás, hálózati kapcsolat) pedig az iparágban elérhető legmagasabb szintű rendelkezésre állást biztosítják az IT-infrastruktúra alapelemei számára.