fbpx
21máj, 2020
0Comments
featured-image

Az otthoni oktatás kihívásai és a bevált megoldások

Igazán nehéz eldönteni, hogy a diákok otthoni iskoláztatása kinek okozott több fejtörést eleinte: az intézményeknek és a tanároknak, vagy a szülőknek. Több mint egy hónappal az iskolák bezárását követően azonban egyértelmű, hogy a szülők dolga a nehezebb.

Egy dolog, hogy hetekig összezárva lenni a mozgásigényes gyerekekkel már önmagában is komoly kihívást jelent, főként munka mellett, ám az, hogy az oktatásukat is a szülőknek kell felerészben végezniük, sokak számára talán a legnehezebb feladat.

Valószínűleg minden szülőnek eszébe jutott az elmúlt időszakban az, hogy még az ő iskolás korában gyakorta kérdezte, ugyan, mikor fogja a másodfokú egyenlet megoldó képletét, a benzolgyűrű molekulaszerkezetét vagy Petőfi verseit használni az életben. Most kiderült: karantén idején.

Online iskolázás: rengeteg eszköz áll rendelkezésre, de nincs elegendő

Sok millió gyerek már több mint egy hónapja kizárólag online jár iskolába, és így nyilvánvalóvá vált, hogy szinte nincs olyan ország, ahol minden gyerek (és háztartás) készen állt volna erre a kihívásra.

Az internet vagy a számítástechnika hiánya tovább súlyosbítja azt, hogy a kezdetek kezdetén még érdemi tudás se állt rendelkezésre, hogy melyik szoftverek volnának igazán alkalmasak a tanulás, tanítás menedzselésére.

Mostanra már normalizálódott a helyzet, köszönhetően megannyi felajánlásnak és ad-hoc megoldásnak, ezért érdemes áttekinteni, milyen eszközök és megoldások bizonyultak igazán használhatónak a karantén-suliban.

A legnagyobb kihívás a tanítás menedzselése

Sejteni lehetett már a legelején, hogy a tanítás menedzselése (csoportos oktatás, számonkérés, leckék, osztályozás) fogja a legtöbb fejtörést okozni.

Aligha meglepő módon a Google, a Facebook és a Microsoft kerültek ki győztesen a tanárok, diákok és szülők kegyeiért folyt, nem hivatalos versenyből. A Microsoft általában az operációs rendszerével és az Office alkalmazáscsomaggal, a Google pedig a kifejezetten oktatási célokra létrehozott Classroom-jával aratott sikert.

A Facebook pedig? Nos, bebizonyosodott, hogy a gyors kommunikációra, az osztályok egybe-szervezésére, a felsős diákok és tanáraik közötti kapcsolattartásra még mindig ez a leghatékonyabb eszköz.

A Zoom lett az online oktatás új sztárja

A Zoom, minden biztonsági hibája és aggálya ellenére sok százezer háztartásba „költözött be”, mert rengeteg osztályban a Zoom-on keresztül zajlanak az online tanórák.

A csoportos online oktatás egyik nagy előnye az, hogy a tanár láthatja minden hallgatóját, ahogy ők is legalább így találkozhatnak egymással. Ez nagyon fontos a kisebb és nagyobb tanulók számára egyaránt.

Kicsit ugyan nehezebb a vitákat és a beszélgetéseket irányítani, és gondoskodni arról, hogy mindenki hallathassa a hangját, de jellemzően a tanulók nagy többsége gyorsan alkalmazkodott a körülményekhez.

Sőt azt mondhatni, hogy azok a gyerekek, akik már az internetes-okostelefonos korba születettek, messze könnyebben adaptálódtak az online oktatáshoz, mint a tanárok.

Ráadásul előnyei is vannak a távoktatásnak, mert könnyebb miniprojekteket menedzselni így. Például a gyerekek odahaza készülhetnek kiselőadással, zenedarabbal, videóval, amit aztán online megosztanak a többiekkel.

A koronavírus alaposan felforgatta a világot és egyelőre megjósolhatatlan, mennyire bizonyulnak tartósnak az online megoldások az oktatásban. Egy bizonyos: a karantén végét talán a szülők várják a legjobban.