fbpx
12nov, 2020
0Comments
featured-image

Az IBM egy része leszáll a felhők közül

Az IBM leválasztja az anyavállalatról a 19 milliárd dolláros MIS, azaz menedzselt infrastruktúra szolgáltatások üzletágát, hogy teljesen a hibrid felhőre összpontosíthasson.

A Nagy Kék, ahogy az IBM-et régóta becézik, nem először végez karcsúsítást magán. Az elmúlt évtizedekben többször is előfordult, hogy kiszervezte más cégekbe azon üzletágait, amelyek lelassították a növekedést és rontottak a piaci helyzetén.

2005-ben például a teljes PC üzletágat leválasztotta, holott az IBM PC egy egész nemzedék számára egyenértékű volt a személyi számítógéppel, még azoknál is, akiknek sosem volt IBM-ük.

Az IBM a hibrid felhőre szavaz

Jelenleg annyit lehet még tudni, hogy a 109 éves tech óriás a menedzselt infrastruktúra szolgáltatások üzletágát kiszervezi egy új cégbe, ami a NewCo. (kb. ÚjCég) fantázianevet viseli egyelőre. A szétválás jövőre, 2021 vége felé lesz esedékes.

Az, hogy közel egy évig eltart a szétválás, érthető, hiszen nem csak magyar, de nemzetközi szinten is hatalmas szakember-állománynak, továbbá 19 milliárd dollárnyi értékű ingóságnak, ingatlannak, szellemi tulajdonnak kell az új helyzetét tisztázni.

A szétválás legfőbb oka az, hogy az IBM a továbbiakban minden lehetséges energiát a hibrid felhőre és a mesterséges intelligenciára akar összpontosítani, és a korábban főtevékenységnek számító MIS-sel nem akar plusz erőforrásokat fordítani.

Az IBM lemaradása immáron nem végleges

Az IBM is belátta, hogy a számítástechnika világa gyökeresen megváltozott. Bármennyire is fontosak az eddigi szolgáltatások, a piacvezető szerepet csak a felhő és az MI biztosíthatja.

Nincs ebben semmi újdonság az IBM számára: azzal is csak erősödött, hogy leválasztotta a PC-s üzletágát 2005-ben, pedig számítógépeket, vagy processzorokat is százmillió számra vásárolnak évente az egész világon.

Magyarországon is megfigyelhető, hogy a felhő kiemelt szolgáltatássá vált, és például a Servergarden felhőszolgáltatása egyre inkább közkedvelt a vállalatok számára.

A Microsoft megmutatta, igenis érdemes váltani

Ám tanultak a Microsoft példájából is: a redmondiak csúfosan leszerepeltek az okostelefonok piacán, és lehet, mára már Android futna a számítógépek jelentős részén is Windows helyett, ha nem váltanak időben.

Így viszont, hogy mindent a felhőszolgáltatásokra (meg a Windows 10-re) tettek fel, hatalmasat mentek: 2020 második negyedévére jócskán megelőzte a Google-t, az Alibabát, sőt az IBM-et is, és az Amazon mögött a másodikak a piacon: a piacvezető 33%-ot birtokol, míg a Microsoft 18%-ot… az IBM pedig alig 5%-kal részesedik az egyébként elképesztő mértékben növekvő felhőszolgáltatásokból.

Igaz, tegyük hozzá, az 5%-os piaci részesedés majdnem a duplája a 2019-es 3%-nak, azaz az IBM még a kiszervezés nélkül is növelni tudta a jelenlétét.

Egy korszak véget ér az IBM számára, de ez, ha minden a tervek szerint halad, egyszersmind a fényes jövő hajnala lesz a számukra.