fbpx
30ápr, 2020
0Comments
featured-image

A technológiai fejlődés az Edge felé tereli az IT piac szereplőit

Kezdetben az IT szolgáltatások úgy működtek, hogy volt egy központi „szuper” számítógép, amihez érkeztek a különböző kliensek kérései. A központi gép kiszámolta a feladatot, majd az informatikusok elküldték az eredményt a kérés feladójának.

Ma egyre inkább pontosan ez a folyamat ismétlődik meg, csak a fél évszázaddal ezelőtti helyzethez képest szinte elképzelhetetlenül nagyobb kapacitással és sebességgel.

A történelem ismétli önmagát és most éppen Edge-nek nevezzük

Amikor a korabeli számítógépek méretei vállalható szintre csökkentek, és a méretcsökkenés arányával hasonlóan növekedett a számítási kapacitásuk is, akkor a nagy, központi számítógépek szerepe zsugorodni kezdett.

Egyre inkább több kis számítógép látta el onnantól a számítási feladatokat a nagy központi gép helyett. Ahogy fejlődtek a személyi számítógépek és megjelent az internet, úgy alakult ki a PC-k közötti munkamegosztás is.

Az internet ismét fontossá tette a központi gépeket

Ezt követően ismét a központ szuperszámítógépek és szerverparkok szerepe vált inkább fontossá, és ismételten a központosodás tendenciája vált uralkodóvá. Ezen utóbbi elven alapszik a Felhő és a Felhő alapú számítástechnika is.

Most viszont ismételten visszaköszön az IT történetének egyik másik állomása, hiszen egyre több cég engedheti meg magának a nagyobb számítási kapacitással és a kiterjesztett szerverpakkal rendelkező adatközpontokat.

Másfelől pedig az IoT, a Dolgok Internete fejlődésével már egy középkategóriás okoseszköz is számottevő számítási és adattárolási kapacitással rendelkezik, így a felhő jelentősége picit kevésbe lett fontos az elmúlt időben.

Az 5G elhozhatja a várva várt áttörést

Ezen felül a kommunikációs sebesség is olyan mértékben fejlődik, hogy nem csak a nagyobb szolgáltatók privilégiuma most már a hipersebesség.

Rendkívül sok szempontból fog változást eredményezni ez a technológia, hiszen az 5G megjelenésével gyakorlatilag megváltozik az internethez való hozzáállásunk is. Minden tiltakozás, rémhrterjesztés és konteó ellenére megállíthatatlanul meg fog történni.

Amint viszont megtörténik, akkor az amúgy is rohamosan változó és fejlődő IT világ még rohamosabban alakul át. Az 5G-ről azt állítják, hogy tízszer gyorsabb, mint a 4G.

A weboldalak betöltési sebessége vagy a filmek, játékok UltraHD streamelése is könnyedén megvalósítható, ha mondjuk egy moiltelefonon 150 Gbit/s-os sebességgel forgalmazza az adatokat.

Persze ennek implementálásához és teljes kihasználásához még rengeteg mindennek meg kell valósulnia, de ez a technológia már jelen van. A hálózat már épül, és megjelentek az első 5G kompatibilis okoseszközök is.

Az Edge már nem adatközpontokban végzi a számítási feladatokat

Az Edge immáron a kérést feladó klienshez közeli eszközön is elvégzi a kért számításokat, ami pedig hihetetlenül meg tudja gyorsítani a kommunikációt és egyben az egész folyamatot is.

Mindez a randomizált, nem központosított szerverekhez kötött feldolgozási és tárolási módszertan pedig igen erős és gyors, ugyanakkor kifejezetten megbízható hálózatot eredményez.

Egyedül az IoT eszközök biztonsági sérülékenységeire kell a piacnak jobban odafigyelnie. De mivel ez a trend látszólag megállíthatatlan, ezért régóta nem kérdés, hogy a leggyengébb láncszem egyre inkább a végfelhasználó.

A szolgáltatásoknak, a nagy cégeknek viszont fel kell majd venniük a lépést ezzel a nagyon gyorsan változó IT világgal, ha versenyben akarnak maradni. Az ezt a célt szolgáló megoldások legesélyesebbike pedig valójában a Felhő utáni következő állomás, az Edge.