fbpx

A Távgrafika Piacán Hódítana Az Intel

Az Intel márciusban jelentette be Xeon E3-1284L v3 jelzésű processzorát, amelynek célja a professzionális GPU-piac meghódítása, a techóriás azonban más irányba is kacsintgat, a professzionális távgrafikai területen is szeretné stabilan megvetni a lábát, amely előreláthatólag masszív növekedés előtt áll.

Maga a távgrafika nem új találmány, hiszen az AMD és az NVIDIA is több különféle megoldással van jelen ezen a piacon, az AMD kifejezetten a távgrafikai megoldásokra kifejlesztett FirePro VGA-val többek között. Vannak azonban olyan vásárlói, felhasználói igények ezen a piacon, amelyekhez az említett cégek termékei egyszerűen túlságosan drágák.

Ezt az űrt próbálva betölteni készítette el a HP az Opteron X2150-eket használó szerverkártyát, amelyet a ProLiant Moonshot 1500-as szerverekbe terveztek. Ezek lényege, hogy az adott feladatokhoz minden esetben dedikált erőforrás kerül kiosztásra. Ezzel a HP sokakat megnyert magának, azonban a piacon továbbra is van olyan terület, amely parlagon hever a professzionális és egyben borsos árú VGA-k és az apró rendszerchipekre alapozott platformok között, amelyre az Intelnek fáj a foga.

A techvállalat tehát ezt a rést a GVT termékportfólióval kívánja betölteni a közeljövőben, az Iris Pro Graphics 5200-as IGP-t használó Xeon E3-1284L v3 processzorokkal. A Xeon processzorokat az adatközpontokban igen széles körben alkalmazzák, így megtalálhatóak például a Servergarden Kft. hazai szervertermeiben is. Az új CPU-kat úgy tervezték meg, hogy a Citrix szervereivel legyenek kompatibilisek, ez azonban nem végleges, hamarosan Microsoft RemoteFX és VMware támogatás is várható. Egyelőre azonban nem léteznek publikus tervek ez utóbbiakról.

A GVT portfóliónak egyelőre a GVT-d, GVT-s és GVT-g működési koncepciók képezik majd részét. A GVT-d opció esetében a szerveroldali IGP-t a kliens direkt módon foglalja le, aminek hála a felhasználó a teljes sebességet kihasználhatja. A GVT-s opciónál a szerveroldali IGP egyszerre több párhuzamosan futó munkamenetet is kiszolgál, itt már virtualizált erőforrásról beszélhetünk. Végül a GVT-g esetében a különféle klienseknek időosztásos módszerrel osztják ki az erőforrásokat, adott ideig vehetik igénybe a szerver IGP-jét. A beállítások mindig az egyedi követelmények alapján kerülnek mérlegelésre.

Az Intel célja jelenleg az, hogy megoldást kínáljon mindazoknak, akik távoli munkaasztal, médiaanyag-streamelés, transzkódolás, felhőben futtatott játék, professzionális távgrafika alkalmazások kiszolgálására keresnek gazdaságos módot.

Forrás: http://prohardver.hu/hir/professzionalis_tavgrafika_kinal_intel.html