fbpx

A Szakik Helyett Inkább Bérelj Profi Rendszergazdát!

Korábban számos posztban foglalkoztunk már azzal, hogy milyen előnyöket rejt egy kisebb vállalkozás számára, ha valamilyen szerverhoszting, szerverbérleti vagy virtuális szerver megoldást választ. Azt is hangsúlyoztuk, hogy az ezeket a szolgáltatásokat nyújtó hosztingcégek kiválasztásánál az ár mellett, vagy helyett, érdemes kiemelten figyelni az olyan paraméterekre, mint a rendelkezésre állás (az áramellátás, a klimatizálás és a hálózati elérés tekintetében egyaránt). Egy szerver elhelyezése egy hosztingcégnél ugyanakkor önmagában még nem garantálja, hogy a céges hálózat, illetve a dolgozók és ügyfelek által használt platformok, szolgáltatások hibátlanul működnek majd, de szerencsére a szolgáltatóknak erre is van már megoldásuk, amivel ráadásul tovább lehet spórolni az informatikai költségeken.

Korábban minden, magára valamit is adó cégnek már csak presztízsből is volt rendszergazdája – vagy külsős vagy alkalmazott -, aki a vállalkozás telephelyén üzemelő klienseket és szervereket felügyelte. Kevésbé tehetős, vagy kis létszámú vállalkozásoknál ezt a feladatot rendszerint valamelyik, többnyire hiányos informatikai szaktudással rendelkező kolléga, rosszabb esetben egy családtag vagy barát kapta meg. Nem véletlenül: a kis cégek számára a rendszergazdák állandó foglalkoztatása sokszor vállalhatatlan anyagi terhet jelent, számukra legtöbbször még az alvállalkozók bevonása sem opció.

Szerencsére több hosztingcég — így a Servergarden Kft. is — vállalja, hogy a nála elhelyezett, vagy bérelt szervert, szervereket felügyeli, üzemelteti vagyis kvázi bérbe ad melléjük egy rendszergazdát is. Ez ugyan a kliensek, irodai számítógépek üzemeltetése során felmerülő problémákat nem oldja meg, de a cég számára leginkább húsba vágó katasztrófahelyzeteket — mint például egy szerverleállás, rosszabb esetben teljes összeomlás — meg lehet előzni vele.

A Servergarden Kft.-nél az év minden napján, a nap 24 órájában komplex, kimagasló tudással rendelkező rendszergazdák és operátorok ügyelnek a szerverekre, vagyis garantált, hogy nem a cég alkalmazottai, vagy ami még rosszabb, ügyfelei szembesülnek elsőként egy esetlegesen fennálló problémával. Ezek a szakemberek tehát nem csak az ügyfél által jelzett problémák és kérések megoldására állnak rendelkezésre, hanem folyamatosan nyomon követik a hardver és a szoftverek működését, így proaktív módon akadályozhatják meg a rendszerhibákat, köztük a legrettegettebnek számító szerverleállást.

A hosztingcégnél üzemeltett szerver kritikus hibája esetén a helyszínen lévő szakemberek azonnal meg tudják kezdeni a hiba elhárítását, illetve mivel a szerverbérlet tartalmaz erre az esetre csereszerver-szolgáltatást, a hardverhibából eredő leállás a lehető legrövidebb idő alatt át tudják hidalni.

Az üzemeltetés során egyben arról is gondoskodnak a szakemberek, hogy a szerverparkban elhelyezett szerver a lehető legmagasabb szintű védelemmel legyen ellátva a rosszindulatú támadásokkal szemben. A rendszergazdák gondoskodnak az operációs rendszer megfelelő biztonsági paraméterezéséről, így elsősorban a helyes tűzfalbeállításokról, valamint a frissítések telepítéséről, de akár a teljes operációs rendszer telepítésre is rájuk bízható.

A folyamatos felügyelet IT-biztonsági szempontból óriási jelentőséggel bírhat abban az esetben, ha a szervert valamilyen külső támadás fenyegeti. Egy nem megfelelően felügyelt, feltört szerver ugyanis könnyen zombihálózatok részévé válhat, a rajta tárolt szenzitív adatok pedig illetéktelenek kezébe kerülhetnek, ezzel tetemes anyagi kárt okozva a vállalkozásnak — akár úgy, hogy a biztonsági incidens tényéről a cégnek hónapokig vagy évekig tudomása sincs.

Több okból is érdemes tehát mérlegelni a hosztolt rendszerekhez kínált üzemeltetési, felügyeleti szolgáltatások megrendelését, hiszen egy rendszergazda béréhez mérten töredék összegből megvalósítható, hogy a cég informatikai infrastruktúrájának kulcseleme nagy rendelkezésre állás mellett, üzembiztosan működjön. És hogy mennyibe kerül egy ilyen jellegű szolgáltatás? Ma már mindez nem egyáltalán nem luxus 21.900 Ft+ÁFA havi díjért cserébe szerverüzemeltetési szolgáltatáshoz juthat bármilyen vállalat.