fbpx
17Sze, 2020
0Comments
featured-image

A multi-Felhő lesz a bankközi informatika új normája

A bankok közötti multi-cloud alapú informatikai rendszernek mindössze néhány év kellett ahhoz, hogy a furcsaság kategóriából átkerüljön a legígéretesebb megoldások közé.

Shanker Ramamurthy, az IBM stratégiai és piacfejlesztési főigazgatója és az IBM Industry Academy elnöke szerint azonban az utazás még csak most kezdődik.

A multi-(vagy hibrid-)felhő már a jelen a bankok világában

A banki szabályozók egyre inkább otthonosan mozognak a felhő implementációkban, és bizonyos esetekben akár multi-felhőt is igényelnek, így ha az egyik felhő szolgáltató kudarcot vall, akkor a másik átveheti a szerepét.

Shankar Ramamurthy szerint még csak most kezdődött el a változás: jelenleg a multi- vagy hibrid-felhők felé vezető út egyötödét tették meg. A pénzügyi szolgáltatások iparágában, a szabályozásnak megfelelő, rendkívül biztonságos környezet és a munkaterhelések nagy része egyre inkább a Felhőbe vándorol.

Az IBM élen jár a Felhő hibridizációjában

A múlt év végén az IBM bejelentette a pénzügyi szolgáltatások nyilvános felhőjét, amely segít kezelni a pénzügyi intézményeket érintő jogszabályi megfelelési, biztonsági és rugalmassági követelményeket.

Ez az egyetlen nyilvános felhőplatform, amelynek szabályozási keretrendszerét úgy tervezték, hogy proaktív és automatizált biztonsági intézkedésekkel támogassa a pénzügyi szolgáltatások szabályozási terhelését, miközben kihasználja az IBM nyilvános felhő titkosítási szolgáltatásait is.

A multi-felhő megoldást már az átlagemberek is régebb óta használják

Az egyetlen alkalmazás, mint például a Temenos által használt multi-felhő megoldás meglehetősen újnak számít, de a bankok és más cégek, sőt magánszemélyek is évek óta több felhőt használnak.

Gondoljunk bele, ha van Google Drive-unk, Onedrive-unk és Dropboxunk, máris többféle felhőszolgáltatással rendelkezünk.

Egy tipikus nagyobb bank már most is számos magán és nyilvános felhőkörnyezettel dolgozik, és gyakorta azt kell eldöntenie, hogy mely munkafolyamatokat helyezze oda, hogyan kezelje a komplexitást és kerülje el a fennakadásokat.

Mexikói az első bank, amelyik teljes egészében az IBM-et és a Linuxot választotta

A Felhő megoldások Magyarországon is egyre népszerűbbek, az egyik kiemelt szakértője pedig a Servergarden, bár arra még nem volt példa idehaza, ami most zajlott le Mexikóban.

Június elején jelentette be ugyanis az IBM, hogy a Banco Sabadell, Mexikó első, 100%-osan mobil bankja infrastruktúráját az IBM nyilvános felhőjén üzemelteti, és a Red Hat Enterprise Linux rendszert használja az alkalmazások korszerűsítéséhez és innovatív szolgáltatások nyújtásához ügyfeleinek.

Egy másik, Spanyolországban és Portugáliában vezető pénzintézmény, a CaixaBank, amely több mint 15,5 millió ügyfelet szolgál ki, a Red Hat OpenShift rendszeren futó IBM Cloud Pak for Applications-t fogja használni, hogy elossza a munkaterhelést a Felhő egész infrastruktúrájában.