fbpx
04jún, 2020
0Comments
featured-image

A felhő alapú tárhely előnyei és hátrányai

Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb IT fogalma lett a felhő kifejezés és ma már szinte mindenki tudja, hogy ez a fogalom egész pontosan a felhő alapú tárhelyszolgáltatást, illetve adattárolást jelenti. 

A technológia előnyeiről gyakran esik szó, észrevétlenül mindennapjaink elválaszthatatlan részét képezik a felhő alapú adattárolásra épülő kényelmi szolgáltatások. Gondoljunk csak a legnépszerűbb levelezőprogramok napi szintű használatára, a médiamegosztó oldalak tartalmaira vagy akár a fényképeink biztonsági másolatát a felhőben tároló mobil telefonjainkra.

Milyen előnyei és hátrányai esetlegesen veszélyei lehetnek az adataink felhőben való tárolásának? 

Pro és kontra érvek is szólnak a felhő alapú adattárolás mellett. Célunk, hogy a poszt elolvasása után mindenki számára világosak legyenek nem csak a kétségkívüli előnyök, hanem a szolgáltatás technikai jellemzőiből adódó kockázatok, illetve veszélyhelyzetek is.

Kezdjük a előnyökkel.

Skálázhatóság

A felhő alapú tárhely legfontosabb előnye az alternatív lehetőségekkel szemben a rendkívül könnyű méretezhetőség. A felhő alapú adattárolási szolgáltatások technikai megoldásai lehetővé teszik, hogy a váratlan forgalomnövekedésre gyorsan és technikai fennakadás nélkül válaszoljon a jól kiépített rendszer.

Jobb teljesítmény

A nagyobb skálázhatóság és a jobb teljesítmény a legtöbb esetben kéz a kézben jár. A terhelés több szerveren oszlik meg, a kisebb lokális terhelés eredménye a gyorsabb elérés, ami napjaink egyik legfontosabb felhasználói igénye. A felhő szolgáltatások mögött egy olyan erőforrás struktúra épül fel, ami lehetővé teszi a fejlesztői környezet teljesítményének maximalizálását a lehető legrövidebb idő alatt.

Csökkenthető költségek

A felhő alapú tárhely használata esetén nem feltétlenül szükséges saját fizikai szerver megvásárlása, így elkerülhetjük a fizikai szerver fenntartásával és tárolásával járó további költségeket. A korábban említett rendkívül egyszerű rugalmas skálázhatóság ebben az esetben azt is jelentheti, hogy nem kell fizetni a fel nem használt kapacitásért.

Valós idejű biztonsági mentés az adatvesztés megelőzésére

A multi szerver hoszting rendszer lehetővé teszi a leggyorsabb helyreállítást egy ügyfél oldali technikai probléma esetén. A „bárcsak mentettem volna” érzést elfelejthetjük, ha egy szakmailag felkészült, magas garanciát nyújtó szolgáltatót választunk.

Melyek lehetnek egy felhő alapú tárhely hátrányai?

Biztonsági kockázatok

Ha a felhasználó és a szolgáltató betartja a minimálisan szükséges előírásokat, akkor a biztonsági kockázat elhanyagolható a felhő alapú szolgáltatás igénybevétele esetén. Vannak, akik azonban csak akkor nyugodtak, ha tudják, hogy az adataik egy fix, jól meghatározott helyen elérhetők. Nekik lehet jó kompromisszum a dedikált/privát felhő alapú tárhely bérlése.

Szerver leállás / Rendelkezésre állás

Ez a jelenség nem gyakori, azonban előfordulhat jellemzően olyan tárhely szolgáltatóknál, akik nem a saját kapacitásukat értékesítik vagy pedig nem voltak elég körültekintőek a szerver struktúra felépítésénél.

Elérhetőség

Talán túl kézenfekvő, azonban néha nem gondolunk arra, hogy nincs mindenhol internetes elérés vagy a munkavégzésre is alkalmas folyamatos adatkapcsolat. Bár szeretnénk, de számítanunk kell arra, hogy a hálózati lefedettség nem feltétlenül 100 százalékos. Ezzel a problémával akkor találkozhatunk leginkább, ha elhagyjuk megszokott felhasználási helyünket. Más régió, más informatikai lehetőségek – számoljunk előre ezzel a kockázattal.

Az említetteken túl az elérhető sávszélesség mértéke is változhat, ami megnehezítheti vagy akár teljesen ellehetetlenítheti az adatokhoz való azonnali hozzáférést.