• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Vécélehúzás és pénz: ami a Microsoft kísérleti központját üzemelteti

×
×
Megjelent: 2015.04.13 Vissza

Wyoming népszerűsége az adatközpontokat építők körében töretlenül növekszik az elmúlt években. Csak a Microsoft 200 millió dollárt fektet be az államban, hogy a Cheyenne-hegységben található központját fejlessze, amelyet már így is csillagászati összegekkel támogattak meg: a redmondi vállalatnak eddig háromnegyed milliárdjába került a létesítmény.

Az állam kormányzója maga is hihetetlennek találja, hogy ilyen hatalmas összegek folynak be, elmondása szerint négy évvel ezelőtt még nem hitte volna el, hogy egy cég ennyit költ valamire a környéken, ami nem függ össze a természeti erőforrásokkal, turizmussal vagy földműveléssel.

De miért éppen Wyoming? Az államnak először is megfelelő a klímája – a negyedik leghűvösebb az Egyesült Államokban, ami előnyös az adatközpontok hűtése tekintetében. Emellett azonban jelentős kedvezményeket is biztosítanak azoknak, akik úgy döntenek, hogy szerverfarmjaikat ide telepítik. A hardvervásárlásokra 6 százalékos adókedvezményt adnak, az építési engedélyeket is gördülékenyebben adják ki, és még a létesítmény és a szükséges infrastruktúra építési költségeit is igyekeznek lehetőségeikhez mérten leszorítani. A Microsoft létesítményének építésébe például, amely 7,6 millióba került, 1,5 millió dollárra szállt be az állam.

És bár az államban a népsűrűség kicsi, a föld pedig olcsó, sávszélesség terén egészen elképesztő, amit fel tudnak mutatni. A Cheyenne például gyakorlatilag az üvegszálas kábelek hálózatának tetején csücsül. Ez pedig aranybányát jelent egy olyan iparban, ahol a késleltetésre elsősorban mumusként gondolnak.

Az állam emellett az ország legnagyobb szénkitermelője is, így igen olcsón adja az elektromos áramot is. Ironikus, hogy az egyre hatékonyabb energiagazdálkodási megoldásokat kereső adatközpont-üzemeltetők itt éppen azért juthatnak olcsón energiához, mert a koránt sem zöld szénkitermelés ilyen jól áll.

A Microsoft azzal igyekszik javítani ezen a helyzeten, hogy egy olyan létesítményt hoztak létre, amely 100 százalékban szénmentes. A működéséhez szükséges energiát egy szennyvízátvezető energiacellás rendszernek köszönheti, amely 300 KW energiát termel – többet, mint amennyire a központnak szüksége van. A központ egyáltalán nem is csatlakozik a helyi energiahálózathoz, rendszere tökéletesen autonóm.

Az üzemanyagcellák nem számítanak újdonságnak ebben a világban – az eBay utahi adatközpontja is ilyen technológiával üzemel, bár más elven alapszik. Ők szennyvíz helyett az energia-visszanyerésre építenek, vagyis a kibocsájtott forró légáramlatokat fogják be, hogy azok megpörgessék turbináikat. A Microsoft ezzel ellenben a szó legszorosabb értelmében a hulladékot hasznosítja újra – azt, amit a vécén húznak le a helyiek.

A környéken számos más központ is található, amelyek persze nem mind a zöld energia zászlóshajóiként üzemelnek. A nagy probléma, ami miatt sokan még mindig hezitálnak Wyomingba telepíteni szerverfarmjaikat, hogy az állam nem képes olcsó megújuló energiaforrást biztosítani.

A Microsoft kísérlete új típusú adatközpontjával így rendkívül hasznos lehet az állam számára, hiszen a legnagyobb dilemmára kínálhat megoldást. A technológiát egyébként a nagyvállalat a 18 hónapos projekt lezárultával a helyi közösségek számára is elérhetővé teszi majd, illetve további tanulmányok lefolytatására biztosít lehetőséget a helyi egyetemnek.

A megoldás legnagyobb előnye, hogy egyáltalán nincs is szüksége energiahálózatra, teljesen autonóm egységként gyakorlatilag bárhol képes üzemelni annak veszélye nélkül, hogy a hálózati kimaradások hatással volnának a rendelkezésre állásra. A Microsoft létesítménye mindaddig üzemképes marad, amíg elegen húzzák le a vécét. Persze az, hogy mindezt elérjék, nem volt olcsó mulatság, rendkívüli forrásbevonást igényelt, ami rövidtávon azt jelenti, hogy egyelőre nem számíthatunk arra, hogy a wyomingi adatközpontok egy csapásra kizöldülnek majd.

 

Forrás: http://www.greendatacenternews.org/articles/797082/wyoming-data-centers-run-on-toilet-flushes-and-mon/