• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Unikornisok és kentaurok a kiberbűnözésben

×
×
Megjelent: 2016.08.01 Vissza

Ahogy a kiberbűnözés egyre hétköznapibbá válik, úgy találnak a különös jelenségekre újabb és újabb neveket a szakemberek. Sok szakmában a mitológiához nyúlnak, ez pedig a kiberbűnözés sem úszhatta meg.

A pénzügyi életben is ismertek az unikornisok: a befektetési tanácsadók azokat a cégeket szokták ezzel a megnevezéssel illetni, amelyek sikeresen gyűjtenek maguknak egymilliárd dollárnyi vagy annál nagyobb összegű tőkét.

Az unikornisokkal húzott párhuzam egyértelmű: a mitológiai állat elsősorban a ritkaság szinonimájaként fordul elő a közbeszédben, s az ilyen cégek, amelyek ekkora sikert könyvelhetnek el maguknak, valóban ennyire ritkák.

Ma már viszont kiberunikornisokat is találhatunk a világban.

A kiberbiztonsággal foglalkozó szakemberek ilyen névvel azokat az egyéneket, de még inkább szervezeteket illetik, amelyek már nem "hobbiként", hanem gyakorlatilag teljes állásként űzik a kiberbűnözést.

Minden idők eddigi valószínűleg legnagyobb bankrablásához egyetlen széfet sem kellett kinyitni, nem volt szükség símaszkra vagy menekülőautóra. A Carbanak kiberbűnözői banda több mint egymilliárd forintot lopott el több mint száz pénzintézettől 2013 óta – a világ legprofibb kiberbiztonsági cége, a Kaspersky Labs pedig csak 2015-ben akadt a nyomukra.

Az ilyen szervezetek már úgy működnek, mint egy profikból álló vállalat – vagy szinte már egy titkosszolgálat. Nem csak technikai felkészültségre van szükségük, bár az is alapfeltétele, hogy ennyire profi munkát végezhessenek: ne csak több tucat komoly online biztonsági rendszert törhessenek fel, de sikeresen el is tüntessék ennek nyomait.

Emellett olyan profi technikai felszerelés kell ehhez – hardver és szoftver egyaránt – amely semmiben sem különbözik azokétól, akiknek a feladata éppen a kiberbűnözők lefülelése.

A leggyakoribb esetek azonban nem a hasonló rablások: a pénz ellopásánál rafináltabb módszerek is vannak arra, hogy egy netbűnöző meggazdagodjon. Ez a "cyber ransom", vagyis az online zsarolás.

Ilyen esetekben olyan szoftvereket telepítenek magánszemélyek vagy vállalatok rendszereibe, amelyek titkosítják az adatokat – és ezt a titkosítást csak akkor oldják fel, ha az áldozatok bizonyos összeget fizetnek ezért cserébe.

Ki száll hát szembe az ilyen unikornisokkal? természetesen a kentaurok.

A szakma másik kreatív elnevezése mögött az olyan szervezete bújnak meg, akiknek a feladata, hogy az elérhető legkomolyabb lehetőségekkel szálljanak szembe napjaink profi kiberbűnözőivel.

A kentaurok modern változatai nem félig ló, félig ember lényeg, hanem félig adatelemző, félig kiberbűnözési nyomozó szakemberek, akik egyszerre képesek a rend őreiként gondolkodni és meglátni a mintázatokat a halandók számára átláthatatlan adathalmazokban.

A XXI. században nem véletlenül nyúlnak a szakemberek a mitológiához: az ilyen szakemberek jellemzéséhez már szinte indokolt mindez, hiszen az átlagos felhasználók mit sem értenek a kibertérben zajló csaták részleteiből – talán ha annyit, mint az ókoriak a hurrikánokból.

 

Forrás: http://www.securityweek.com/world-cybercrime-becoming-mythical