• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Új szabvánnyal vizsgálják az adatközpontok energia-hatékonyságát

×
×
Megjelent: 2017.01.04 Vissza

Az ASHRAE, az amerikai fűtéssel, fagyasztással és légkondicionálással foglalkozó mérnököket tömörítő szervezet nyilvánosságra hozta legújabb, az adatközpontok hatékonyságára vonatkozó irányelveit.

A korábbi sztenderdekkel az volt a baj, hogy ugyanolyan szempontok szerint vizsgálták az adatközpontok energiahatékonyságát, mint a hagyományos épületekét – márpedig a szerverekkel zsúfolt, komplex elektronikai rendszerekkel, hűtőrendszerekkel és más eszközökkel telerakott  központok koránt sem tekinthetőek hagyományosnak.

Az ASHRAE 90.4 szabványt úgy tervezték meg, hogy biztosítsák: csakis a legkevésbé energia-hatékony központok minősíthetőek nem megfelelőnek.

A szerzők a 80/20 szabályt alkalmazták, ami azt jelenti, hogy csakis a 20 százalék alatti hatékonyságú adatközpontok minősülnek majd nem megfelelőnek.

Ahogyan az várató volt, a szabvány nem a PUE (Power Usage Effectiveness) vagyis energiafelhasználási hatékonyság mutatóját használja. Egy korábbi változatban még a Design PUE, az ASHRAE egy saját koncepciója helyettesítette ezt, amellyel az elektronikai rendszereknek otthont adó épületek tervezésének energiahatékonyságát vizsgálják.

Végül a PUE-t két másik mérőszám váltotta fel: az MLC és az ELC.

A rendszer nem is egyszerű, lehetővé teszi a kompromisszumokat: ha például egy adatközpont hűtőrendszere annyira hatékony, hogy így az energiahatékonyság terén kompenzálja a kevésbé hatékony elektronikai rendszert, az még mindig elég jó eredményeket érhet el.

Az ASHRAE szabványai persze nem számítanak hivatalosnak, nem emelik törvényi szintre őket, és a szervezet sem szándékozik azokat betartani az adatközpontokkal. Inkább úgy értelmezhetőek, mint jelzés az üzemeltetők felé. Ettől függetlenül az üzemeltetők sokszor a szervezet szabványaira alapozzák a terveiket, a vizsgálatokat és az engedélyek kiadását is, így bár csak egyszerű javaslatok, mégis nagy hatásuk van az adatközponti iparra az Egyesült Államokban.

Ez érthető is, hiszen az energiahatékonyság a modern adatközpontok egyik legnagyobb kihívása. Minden üzemeltető arra törekszik, hogy a lehető legkevesebb energiával a legnagyobb teljesítményt préselje ki a gépekből. Ez azonban jellemzően az olyan ultramodern adatközpontokban valósulhat csak meg, mint a Servergarden Kft. budapesti létesítménye – amelyeket eleve úgy terveznek, hogy a legszigorúbb szakmai irányelveknek is megfeleljenek.

Ezek az iparági szabványok pedig folyamatosan változnak – ami nem véletlen, a technológiai fejlődés ugyanis rohamos ezen a téren. Ahogyan a világnak egyre nagyobb számítókapacitásra van szüksége az egyre több okoseszköz, az Internet of Things elterjedésével, az adatközpontok is gombamód szaporodnak. Természetes, hogy a hűtésüket, az energiaelosztást, a szerverek üzemben tartását és a biztonsági rendszereket biztosító technológiák piaca is pezsgésben van.

Éppen ezért üdvözlendő, hogy a szakmai szervezetek is kezdenek felzárkózni, és egészen egyedi módszereket kidolgozni az energiahatékonyság mérésére.

Forrás: http://www.datacenterknowledge.com/archives/2016/09/16/ashraes-new-data-center-efficiency-standard-is-out-heres-what-you-need-to-know/