• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Új ULLtraDIMM-ekkel bővíti szervereit a Supermicro

×
×
Új ULLtraDIMM-ekkel bővíti szervereit a Supermicro
Megjelent: 2014.09.26 Vissza

Ultra-alacsony késleltetésű Sandisk ULLtraDIMM technológiát épít a Supermicro Green SuperServer és SuperStorega platformjaiba, amitől a vállalat szerint jelentősen majd csökken majd ezek válaszideje, így sokkal gyorsabb hozzáférést biztosíthatnak az adatokhoz.

Az ULLtraDIMM lényegében egy DIMM memóriához kapcsolt flash memória, amely a számítógép központi processzorának memóriabuszához csatlakozik a PCIe busz helyett. Így kikerülhető az utóbbi viszonylag nagy késleltetése a flash tárral történő adatcsere közben. A megoldás alapja a Diablo Technologies által kidolgozott Memory Channel Storage technológia, melyet a SanDisk a SMART Storage Systems akvizíciója nyomán szerzett meg, hogy így képes legyen a flash és a DIMM csatlakoztatására.

Mindeddig a technológiát kizárólag egyes IBM gyártmányú x-szerverekben használták fel, amelyek most a teljes IBM x86-os részleggel együtt a Lenovohoz vándorolnak. Érdeklődését eddig egyetlen másik szervergyártó sem jelezte, így a Cisco, a Dell, a Fujitsu és a HP is csendes maradt, a SanDisk tehát igazán örülhet annak, hogy megszerezték maguknak a Supermicrot.

A SuperMicro bejelentésében idéz az IDC tárolási megoldásokért felelős kutatási igazgatójától, Eric Burgenertől is. Burgener szerint a SanDisk ULLtraDIMM megoldásához hasonló memóriacsatorna tárolási technológiák képesek arra, hogy jelentősen kisebb késleltetéssel üzemeljenek, mint a SAN adatközpontokra tervezett megoldások. A szakember szerint széles a felhasználási területek köre, többek között az adatbázisok, VDI-k, vegyes virtuális környezetek esetén is nagy előnyt jelenthet az ULLtraDIMM technológia. A nagy szolgáltatók által üzemeltetett adatközpontokban, mint amilyen a Servergarden Kft.-nél is működik, észrevehető hatékonyságnövekedés érhető el a segítségükkel.

A SuperMicro közleménye szerint 200 és 400 gigabájtos ULLtraDIMM eszközöket tesztelt, az eredmények alapján pedig a technológia képes a piacon elérhető legalacsonyabb késleltetési értékeket produkálni a szerver- és tárhelyplatformok esetében.

Jelenleg az a nagy kérdés, hogy a SuperMicro technológiája képes lesz-e más szervergyártóknál is megvetni a lábát, alkalmazni fogják-e azt szélesebb körben is.

Az ULLtraDIMM-et már tartalmazó SuperServer és SuperStorage termékeket várhatóan a negyedik negyedévben kezdi majd szállítani a techvállalat.

Forrás: http://www.theregister.co.uk/2014/08/07/supermicro_servers_to_shine_bright_with_ulltradimms/