• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Terroristákat kerget online a Microsoft

×
×
Megjelent: 2016.07.19 Vissza

A Microsoft nemrég bejelentette, hogy a korábbinál is határozottabban csapnak majd le a közeljövőben a különféle terroristák által közzétett tartalmakra – elsősorban az ISIS terrorszervezet tagjai és szimpatizánsai által közzétett gyűlöletkeltő üzenetekre gondolva itt.

A terroristák nem ritkán tagtoborzásra, illetve pénzszerzésre használják a közösségi oldalakat amellett, hogy propagandájukat is könnyedén terjesztik a segítségével. A Microsoft annak érdekében, hogy hatékonyabban léphessen fel az ilyenekkel szemben, frissítette irányelveit.

Ezeknek megfelelően a jövőben bármely tartalmat, amelyet olyan szervezet tagjai vagy támogatói osztanak meg, mely szerepel az ENSZ Biztonsági Tanácsának konszolidált listáján, törölhetnek saját felületeikről.

A célba vett tartalmak között vannak az erőszakot ábrázoló vagy népszerűsítő, terrorizmust vagy terrorszervezeteket támogató, vagy az azokhoz való csatlakozásra buzdító bejegyzések, posztok, megosztások.

A cég azt is közölte, hogy Bing keresőjük találati oldalairól is eltávolítják majd az olyan oldalakra mutató hivatkozásokat, amelyeket az adott ország tárhelyszolgáltatóinak a hatályos helyi törvények szerint el kellene távolítaniuk – akár megteszik ezt, akár nem. Korábban ezt a gyakorlatot már bevezették például Franciaországban, ahol a rendőrség rendszeresen jelzi nekik, mely tartalmakat kell eltávolítaniuk.

A Microsoft, ahogyan minden más online szolgáltató is, rendszeresen kap kéréseket különféle országok változatos rendfenntartó szerveitől a felhasználók adatainak kiadására vonatkozóan – 2015-ben 39 083 ilyen felkérést kaptak, melyekben több mint 64 ezer felhasználó adatai iránt érdeklődtek náluk.

Vannak persze olyanok is, akik szerint nem jó ötlet az ilyen tartalmakat eltüntetni szem elől, ugyanis ez csak azt eredményezi, hogy olyan csatornákon folytatják majd a hasonló kommunikációt, amelyeket már nehezebben találunk meg.

Tény viszont, hogy a terroristáknak és szimpatizánsaiknak az ilyen akciók révén kevesebb tér jut a propaganda széles körű terjesztésére, így nehezebben érhetnek el olyanokat ideológiájukkal, akik egyébként személyesen sohasem kerültek volna velük kapcsolatba.

A Microsoft egy másik kezdeményezésének célja, s ebben NGO-kkal is együttműködnek majd, hogy alternatív narratívákat biztosítnak a károsnak tartott tartalmak helyett. Úgy lehet ezt elképzelni, mintha valaki az öngyilkosság módjaira keresne rá, s a kereső egy olyan oldalra irányítaná automatikusan, ahol segítséget kaphat.

Mindez persze a szólásszabadság szempontjából is felvet aggályokat. Azt természetesen nem tagadják a Microsoft lépéseit leghangosabban kritizáló amerikai jogvédő szervezetek sem, hogy a terroristák tartalmai rendkívül károsak, szerintük azonban a redmondiak által választott módszerek koránt sem a legjobbak arra, hogy szembeszálljunk velük.

Az viszont egészen bizonyos, hogy valamilyen intézkedésre szükség van, hiszen jelenleg a terrorcselekményeket akár online, nyilvános közösségi oldalakat használva is népszerűsíthetik vagy akár megszervezhetik – ez pedig nagyon is kézzelfogható módon fenyegeti mindenki biztonságát az egész világon.

 

Forrás: http://www.technewsworld.com/story/83539.html