• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Szállítók és takarítók – speciális munkakörök az adatközpontban

×
×
Megjelent: 2015.06.26 Vissza

Vannak olyan munkakörök, amelyekkel kizárólag az adatközpontokban találkozhatunk, és amelyekben igen költséges a szakemberek megfizetése – mégis megéri minden rájuk költött forint.

A vállalkozások természetes módon próbálják folyamatosan racionalizálni adatközpontjaik létrehozásának költségeit, így a szigorú pénzügyi vezetők hajlamosak lehetnek arra, hogy mindenhol megpróbáljanak spórolni a kiadásokkal, és például gyakornokokkal végeztessenek el bizonyos sürgős munkákat.

Ez egy igen gyakori hiba, és jelzi azt, hogy az adatközponti specialistákat nem mindenhol értékelik megfelelően. Az igazán profi adatközpont-üzemeltetők persze, mint amilyen a Servergarden Kft. is, odafigyelnek arra, hogy csakis a legjobbakkal dolgozzanak. Az alábbiakban bemutatjuk az adatközpont ipar néhány névtelen hősét, és elmagyarázzuk, miért nélkülözhetetlen a munkájuk.

Szervermozgatók

Bárki képes egy szervert berakni egy ládába, a ládát felrakni a platóra vagy egy kocsi csomagtartójába, ez nem kerül semmibe. Sok vállalat választja a legolcsóbb megoldást a szerverek mozgatására – és ezt sokszor követi kínos magyarázkodás arról, pontosan hogyan és milyen sérülések is érték az értékes eszközöket.

A drága szerverek meghibásodása, sérülése vagy akár működésképtelenné válása millió és egyféleképpen bekövetkezhet. A tapasztalatlan alkalmazottak valószínűleg kevésbé lesznek óvatosak az eszközök mozgatásakor. Sokan szinte erőpróbaként fogják fel a pakolást, és minél nagyobb súlyokat felpakolva indulnak el. Persze így nehezebb a koordináció, több az ajtófélfába ütközés és a sérült szerver. Léteznek ugyanakkor szervermozgatási specialisták, mint például a Sunspeed vagy a Technimove, amelyeknél jól tudják, hogy mindig ésszerűen kell pakolni. 30 kilogramm felett például mindent két embernek kell cipelnie a Sunspeed irányelvei szerint.

Szintén gyakori hiba a tapasztalatlan munkaerőnél, hogy szándékolatlanul rengeteg statikus elektromosságot generálnak, amikor az irodák nagy része által alkalmazott nejlonszőnyegeken keresztülvágnak. Ha ezt a statikus elektromosságot út közben nem adják le, akkor az értékes eszközökön csapódnak majd le, amikor azokat behelyezzük ládáikba.

Annak is fennáll a kockázata, hogy ha egy bizonyos munkára veszünk igénybe munkaerőt, nem ellenőrizzük le megfelelően a hátterüket. Volt már példa arra, hogy a "költöztetők" egyszerűen leléptek az igen értékes eszközökkel, amelyeket le kellett volna szállítaniuk – mondani sem kell, hogy milyen fontos a megbízható munkaerő felfogadása.

Takarítók

Bármely szőrszálhasogató rámutathat arra, hogy az adatközpontok takarításának költségei érthetetlen módon kétszer akkorák, mint annak, amikor az irodát porszívóztatjuk fel valakivel. Egy hagyományos takarítócég szolgáltatásainak igénybe vétele azonban csak az első pillanatban tűnik költséghatékony megoldásnak.

Egy hagyományos takarítócég ugyanis kisebb eséllyel érti meg és veszi figyelembe a biztonsági megfontolásokat. Azokat a takarítókat, akik az adatközpontok tisztítását végzik, azért fizetjük meg jobban, mert bizonyos technikai tudással is bírnak. Így például megértik, hogy nem jó ötlet az adatközpont ajtóit kitámasztani egy vödörrel, hogy könnyebbé tegyék a jövés-menést.

Forrás: http://www.datacenterdynamics.com/critical-environment/movers-and-shakers-odd-jobs-in-the-data-center/93823.article