• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Riválisaival vállvetve küzd a Microsoft az amerikai kormánnyal

×
×
Megjelent: 2015.01.20 Vissza

A Microsoft tekintélyes ipari támogatást hozott össze, amely mögé állt az Egyesült Államok kormányával szemben. A vita központjában az amerikai techóriás írországi szerverei állnak.

A hazai ügyészek a nem amerikai földön épült adatközpontokban tárolt e-mailekhez akarnak hozzáférni egy olyan házkutatási engedély alapján, melyet egy amerikai bíróság adott ki. A Microsoft ugyanakkor, amelyet korábban az NSA mint kifejezetten együttműködő partnert jellemzett, máig ellenáll ennek.

A vállalat már egy éve küzd az amerikai kormányzat ellen az ügyben, és egyáltalán nem úgy tűnik, hogy hajlandóak volnának meghátrálni. A bíróságon mostanra többekkel együtt már olyan más technológiai és infokommunikációs cégek is hivatalosan kiálltak mellettük, mint a Verzion, az Apple, az Amazon, a Cisco, a Salesforce, a HP, az eBay és az AT&T.

Brad Smith, a cég fő jogtanácsosa szerint a kormánynak, amennyiben hozzá akar jutni a mailekhez, tiszteletben kell tartania az érvényes hazai és nemzetközi jogot. A házkutatási parancs, amely ellen küzdenek, nem csak az alapvető személyiségi jogokat, de még a nemzetközi kapcsolatokat is veszélybe sodorja Smith szerint.

A Microsoft állásfoglalását a bíróság előtt mindeddig összesen 28 amerikai techvállalat, 23 szakszervezeti és érdekképviseleti csoport, és az ország 20 vezető egyetemének 35 neves számítástechnikai szakembere támogatta.

A bíróság még 2013 decemberében, több mint egy éve adta ki az eredeti parancsot, amely egy felhasználó e-mailjeinek és címlistájának átadására szólítja fel a céget. Ezek az információk a cég Dublinban található adatközpontjában vannak tárolva, ez pedig a Microsoft szerint azt jelenti, hogy ha átadnák az adatokat, azzal uniós szabályozásokat hágnának át. Ezzel az állásponttal az EU tisztviselői is egyetértettek.

Az amerikai bíróság nem ért egyet azzal, hogy a nemzetközi törvények megsértése volna, mivel az e-mailjeik szerintük nem személyes levelezésnek, hanem üzleti információnak minősülnek. Később ezt másodfokon is megerősítették, a Microsoft pedig jelezte, hogy hacsak nem kényszerítik, semmiképpen nem adják át az információkat és akár a legfelsőbb bíróságig is elviszik az ügyet.

A techcégek szerint, akik kiállnak a Microsoft mellett, az ítélet végrehajtása nagyon komoly bizalomvesztést okozhatnak az amerikai cégekkel szemben, ami több tízmillió dolláros veszteséget is jelenthet, ha a felhasználók külföldi szolgáltatókhoz fordulnak inkább. A cégek elsősorban a jelenleg érvényes szabályozások felülvizsgálatát és modernizálását javasolják, hogy az a nemzetközi szabályozásoknak és a modern kor kívánalmainak is megfeleljen szövetségi és állami szinten is.

 

Forrás: http://www.theregister.co.uk/2014/12/15/microsoft_convinces_competition_to_make_a_stand_against_us_on_cloud_privacy/