• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Musk, Zuckerberg és a mesterséges intellgiencia

×
×
Megjelent: 2017.10.18 Vissza

Az MI, azaz mesterséges intelligencia azóta osztja meg az informatika világát, amióta kísérleteznek a létrehozásával. Ha a jelen kor két legbefolyásosabb informatikai alakjának, Elon Musk és Mark Zuckerberg Twitteren folytatott „vitáját” olvassuk, tökéletes képet kapunk a helyzetről: Musk az aggódók, Zuckerberg a reménykedők pártját képviseli.

Elon Musk (Tesla- és SpaceX) évek óta arra hívja fel a figyelmet, hogy az emberiségre leselkedő legnagyobb veszélyforrások egyike a (jelenleg még nem létező) MI. Musk szerint most különösképpen oda kell figyelni, különben egy nap tényleg arra ébredünk, hogy a valódi Skynet átvette az irányítást és a robotok ellenünk fordulnak.

A nagyobb informatikai cégek, mint például a Servergarden Kft., már régóta fontosnak tartják, hogy az automatizálás mellett folyamatosan valós emberi jelenlét is szavatolja a biztonságot.

Stephen Hawking is arra figyelmeztette az emberiséget, hogy baj lesz a mesterséges intelligenciából. Habár rengeteg idő és dollármilliárdok kellenek még, mire tényleg intelligenciát tud az ember mesterségesen létrehozni, ám már most is akadnak aggasztó jelek.

A Google lassan többet tud a felhasználókról, mint ők maguk, és mindezt valós adatokra építve, de algoritmusok segítségével éri el. Valóban biztos, hogy minden eszközt „okosítani” kell?

A Techcrunch számolt be Mark Zuckerberg (Facebook) élő videójáról, amiben az MI-vel ijesztgetőket kritizálta. Ami már csak azért is visszás, mert éppen ő volt az, aki leállította a saját MI kísérleteket, mert a két mesterséges protointelligenciával bíró gépe saját nyelvet alkotott, amelyre lecserélte az angolt – és ami nyelvet a Facebook kutatói nem tudtak megérteni.

Ami a fenti három híres személyben közös, arra az MI-kutató, Rodney Brooks mutatott rá: egyikük sem járatos annyira a témában, hogy riogatniuk kéne az MI vélt veszélyeivel.

Persze minden szentnek maga felé hajlik a keze: Brooks élete, munkássága az MI kutatása, a Facebook pedig nagy reményeket (és még nagyobb tőkét) fektet a mesterséges intelligenciába, azaz a pozitív hozzáállás már kevésbé rózsás, ha látjuk mögötte a dollárok százmillióira rúgó üzleti befektetést.

Jelenleg nem lehet megmondani, kinek lesz igaza, ám ha a történelmet vesszük alapul, sejthetjük, hogy valami egészen más fordulatot fognak venni az események. Az biztos, hogy a pánikkeltés felesleges, hiszen még egyetlen technológiai paradigmaváltást sem gátolt meg a félelem – ugyanakkor a tisztánlátáshoz és helyes cselekvéshez hideg fejre van szükség.

http://index.hu/tech/2017/07/26/musk_es_zuckerberg_osszekapott_a_mesterseges_intelligencian/