• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Mit jelentenek a mikroszolgáltatások a virtualizáció számára?

×
×
Megjelent: 2015.06.10 Vissza

A virtuális gépek nem halottak – rengeteg adatközpontban alkalmazzák őket számtalan jelenkori alkalmazás energia- és költséghatékony futtatására, így például a Servergarden Kft. központjában is.

De már nem tudják tartani a lépést a mikroszolgáltatások és a következő generációs applikációk követelményeivel. Ezért van szükségünk egy új szoftverrétegre, amely pontosan az ellenkezőjét teszi majd annak, amire a szervervirtualizációt kitalálták: összefűzi az adatközpontok szervereit és egyetlen nagy szuperszámítógéppé alakítja azokat. Ilyen szintű absztrakció mellett úgy tűnhet, az egész központ egyetlen számítógépként működik, valójában azonban több millió mikroszolgáltatásból áll, amelyek mind saját Linux-alapú tárolóján futnak, miközben a tárolók a több bérlős koncepció, az izoláció és az erőforrás-menedzsment minden előnyét élvezik.

Ez a szoftverszint mondhatjuk, hogy az adatközpont jövőbeni "operációs rendszere", bár ennél jóval többről van szó. Az adatközponti operációs rendszer lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy könnyebben és biztonságosabban hozzanak létre elosztott alkalmazásokat anélkül, hogy a gépek korlátai közé szorítanák magukat, és anélkül, hogy le kellene mondaniuk eszközeikről. Inkább felhasználók lesznek majd, mintsem operátorok.

Az intelligens szoftverréteg hamarosan megszabadítja majd a hagyományosan az innováció szűk keresztmetszetének tekintett IT-cégeket attól a tehertől, hogy manuálisan kelljen konfigurálniuk és üzemeltetniük az egyes applikációkat és gépeket, és lehetővé teszi számukra, hogy célratörőbbek és eredményesebbek legyenek. Ők szintén inkább stratégiai felhasználók lesznek majd, mint fenntartók és üzemeltetők.

A virtualizáció fejlődése valójában a virtuális gépek mögötti alapgondolat evolúciója. Egy fontos lépés a világ felé, amelyben az elosztott számítástechnika az általános, és nem kivételnek számít.

Forrás: http://www.infoworld.com/article/2906362/data-center/dawn-of-the-data-center-operating-system.html