• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Milyen csapat kell egy hibrid felhő futtatásához?

×
×
Megjelent: 2015.08.12 Vissza

Ahogyan azzal a legtöbb IT-vezető tisztában van, a informatikai team átállítása egy felhőalapú kiszolgálói modellre sokszor nagyobb kihívást jelent, mint maga az infrastruktúra átállítása.

Bármely felhőalapú infrastruktúra sikeréhez elengedhetetlen a kollaboratív, vertikális szervezeti modell, a tanácsok azonban, amelyeket a vállalatok kapnak, ritkán hasznosak, ha több száz vagy ezer főt foglalkoztató szervezetekről beszélünk.

Egy működőképes IT-infrastruktúra felépítése még nehezebb, ha a cég a publikus, privát és on-premise megoldások hibridjét alkalmazza.

A vállalatok túlnyomó része jelenleg hibrid felhőket üzemeltet, és ezen vállalkozások 74 százaléka üzletmenetének 10-60 százalékát publikus IaaS platformokra helyezi át a következő három évben. Ahhoz, hogy az IT-vezetők hatékonyan átláthassák, figyelhessék és optimalizálhassák a több száz alkalmazást, a hibrid felhőt egy olyan profi csapatnak kell menedzselnie, amely nem csak sokrétű szakértelemmel bír, de tagjainak világosan meghatározott szerepe és felelősségi köre is van.

Sajnos a vállalatok 59 százaléka jelenleg úgy gondolja, nem állnak rendelkezésükre megfelelő eszközök a felhőkörnyezet biztonságossá tételére, 79 százalékuk szerint pedig nem látják át eléggé az on-premise és felhőalapú környezeteket. A kérdés tehát az: pontosan milyen csapat lenne képes megfelelően ellátni ezeket a feladatokat?

Nyilvánvaló, hogy minden egyes IT-szakembertől szélesebb körű tapasztalatra és rugalmasságra van szükség a jelenlegi bonyolult rendszerek kezeléséhez, mint korábban. Mivel ez sok helyen nincs meg, a legújabb technológiák és módszerek integrálása lassan halad. Nem könnyű olyan csapatot találni, amely képes mind a hagyományos, mind a felhőalapú technológiák kihívásait megérteni és azoknak megfelelni, a biztonsági megoldásokat megfelelően alkalmazni és felügyelni, s emellett még a hálózatok fejlesztésére is odafigyelni. Ezért a vállalatok rendszerint menedzselt szolgáltatókat (MSP) alkalmaznak.

Sokszor azonban elkövetik azt a hibát, hogy olyan szolgáltatót fogadnak fel, amely kizárólag a publikus felhőalkalmazásokkal boldogul, amely lényegében már a felhőben fogant. Ennek oka, hogy a hagyományos on-premise megoldásokkal házon belül, maguk is elboldogulnak. Olyat keresnek tehát, aki kifejezetten a felhőben szakértő, és így a végén nem jutnak olyan szakemberekhez, akik mindkét téren otthonosan mozognának.

Sok vállalkozás azzal igyekszik áthidalni a szakértelemben tapasztalható szakadékot, hogy a problémás esetek megoldásához, amikor a hagyományos és új technológiák ütköznek egymással, tanácsadókat fogadnak fel. Ezek az esetek azonban a hibrid környezet bonyolultabbá válásával egyre csak szaporodnak, s minden egyedi esethez külön szakértőt fogadni egy idő után rendkívül kontraproduktívvá válik a költséghatékonyságot tekintve.

A vállalatoknak, melyek nagy rész a publikus és privát felhőmegoldások és on-premise alkalmazások hibridjét használja, olyan partnerre van szüksége, amely mind a hármat megérti. Olyan MSP-re, amely képes gyorsan képes publikus felhőkörnyezeteket kiépíteni, de van tapasztalata a hagyományos vállalati rendszerekkel is és szót érteni a felhőben még nem járatos saját szakemberekkel, hogy az esetleges problémákat hatékonyan feloldhassák.

Egyetlen sokrétű szakértelemmel felvértezett szolgáltatóval dolgozva jóval egyszerűbb az élet: egyetlen kapcsolatot kell fenntartani, egyetlen partnerrel egyeztetni, és adott esetben az is tiszta, hol találhatjuk a felelősöket a hibákért.

Ez az a szintű szervezeti egyszerűsítés, amely valóban lehetővé teszi, hogy átjárhatóvá tegyük a hibrid rendszereket. További előnye az egy szolgáltató alkalmazásának, hogy az IT-alkalmazottaknak egyetlen külső csapattal kell csak kapcsolatot tartaniuk, így egy helyről sajátíthatják el a legjobb megoldásokat és gyűjthetnek tapasztalatot is.

Egy olyan felhőszolgáltató, amely a hagyományos IT-megoldások terén is tapasztalattal bír, hatékonyabban kommunikál a „hazai csapattal”, így javítva a szervezeten belüli együttműködést is, hiszen mindenki egy nyelvet beszél majd. Az, hogy a vállalat szakembereit edukálják és a belső folyamatokat egyszerűbb tegyék, a szolgáltatók érdeke is, hiszen ezzel a saját életük is könnyebbé válik.

Adódnak olyan estek is, amikor a felhőre való zökkenőmentes és teljes átállás nem lehetséges vagy egyszerűen csak nem ajánlott. Vannak alkalmazások, amelyek nem rendelkeznek felhőalapú megfelelővel, s olyanok is, amelyek adott helyzetben remekül ellátják a feladatukat a hagyományos rendszerben is, és a vállalat sokat fektetett abba, hogy ez valóban így legyen. Egy MSP, amely a hagyományos és új megoldásokkal is rutinosan dolgozik, átlátja és megérti ezt.

Sőt, akár még azt is megteheti, hogy a fizikai hardvert saját adatközpontjába szállítja át, hogy így biztosítsa a kiszervezett menedzsment előnyeit a vállalat számára úgy, hogy fenntartja a hatékonyan működő hibrid környezetet. Egy ilyen konfiguráció nem csak egyszerűsége, költséghatékonysága miatt is előnyös lehet.

Technológiai szempontból egy ilyen megoldás lehetővé teszi azt is, hogy a vállalat könnyebben átlássa az egész rendszer működését, egyetlen interfész segítségével. Alkalmazhatóak külső biztonsági eszközök is, amelyek gyakran képesek privát és publikus felhőalkalmazások számára is megfelelő védelmet nyújtani.

A menedzsmentet végzők számára ez az interfész nem csak a rendszer kezelését, de a hibák azonosítását is egyszerűbbé teszi, és tisztázza a felelősség kérdését is, ha valami nem a tervek szerint működik – az egymásra mutogatás helyett így a szolgáltató és a vállalat szakemberei is a problémák megoldására fókuszálhatnak.

Rövidtávon talán csábító lehet a vállalatok számára, hogy tanácsadókat és kizárólag a felhőben otthonos MSP-ket alkalmazzanak, ezek azonban csak szükségmegoldások, amelyek hosszabb távon egyáltalán nem hatékonyak. Az egyes problémákat ugyan képesek lehetnek hatékonyan megoldani, de nem adnak átfogó megoldást, és esetenként később akár még több időt és energiát vehet igénybe az, hogy egy korábban jónak tűnő megoldás mellékhatásait kiküszöbölhessük a rendszerből.

A hibrid környezetek futtatásához olyan csapatra van szükség, amely képes megérteni, átlátni a vállalati rendszer jelenlegi helyzetét, a cég igényeit és hatékony megoldással szolgálni azokra, amelyek a teljes rendszerben jól alkalmazhatóak.

Forrás: http://www.cloudcomputing-news.net/news/2015/may/08/managing-hybrid-clouds-what-team-do-it-leaders-need/