• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Microsoft SPLA, avagy miért jobb bérelni, mint megvenni?

×
×
Megjelent: 2018.08.21 Vissza

Aligha árulunk el különösebben nagy titkot azzal, hogy egy vállalkozás informatikai beruházásainak jelentős részét a szoftverre fordított keret emészti fel. A szoftverértékesítés azonban mindenki legnagyobb örömére az elmúlt években igyekezett a gyorsan változó igényeknek rugalmasabban megfelelni -- ennek az egyik gyümölcse a Microsoft Service Provider License Agreement (SPLA) konstrukciója. Vagyis lényegében a szoftverbérlés lehetősége.

 Az SPLA konstrukcióval az alap irodai szoftvercsomagoktól kezdődően a bonyolultabb Windows Server termékekig bezárólag minden cég megtalálhatja az aktuális igényeinek éppen megfelelő, szabadon módosítható licenceket tartalmazó csomagot. Nincs egyszeri beruházási költség, a havi díjak pedig a felhasználással arányosak, vagyis az ügyfél ténylegesen csak azért fizet, amit használ.

 Ezzel a modellel ráadásul az üzemeltetés költségeit is le lehet faragni, hiszen igény esetén a telepítést és a biztonsági frissítéseket is a szolgáltató végzi, mindezt úgy, hogy a felhasználók (CAL-ok) száma és a verziók bármikor megváltoztatható, egyszerűen emelhetők ki vagy éppen helyezhetők be a rendszerbe alkalmazások.

 Mindössze 2 Exchange seatre van szükséged ebben a hónapban?

Akkor kettőért fizetsz.

 Jövő hónapban 20-ra bővül a mennyiség?

Nem probléma, SPLA rendszerben pár kattintással bővítheted a volument! Fél év múlva újra csak 2 licenc kell? Mi sem egyszerűbb!

 A Microsoft SPLA megoldásával az adminisztrációs terhek sem nőnek a fejedre, hiszen egyetlen keretszerződés megkötésével minden Microsoft SPLA konstrukcióban elérhető szoftver a rendelkezésedre áll (Microsoft Office, szervertermékek,virtualizációs platform, a levelezőprogram, stb).

 Maradt még benned kérdés az SPLA-val kapcsolatban? Itt megtalálhatod a választ:

 

Kérdés: Hogyan rendelhetek licenceket és hogyan fizethetek SPLA-konstrukcióban?

Válasz: Megrendeléskor az online konfigurátorban egyszerűen kiválasztod az adott szoftverből a szükséges darabszámot, szükség esetén pedig bármikor módosíthatod azt. Az SPLA viszonteladó ez alapján számláz neked.

 

Kérdés: Van-e a licencdíjakon kívül valamilyen havi előfizetési díj vagy egyéb, kötelező díjelem?

Válasz: A licensz díjakon felül semmit nem kell fizetned, nincs belépési és egyéb, járulékos díj sem.

 

Kérdés: Van valamilyen minimum elvárás a felhasznált licenceket illetően?

Válasz: Nincs semmilyen kötelező jellegű előírás a felhasznált licenceket illetően. Vagyis ténylegesen csak azért fizetsz, amit használsz, ha ez éppen nulla licenc, akkor nulla forintot.

 

Kérdés: Kitől vehetek igénybe Microsoft SPLA konstrukcióban szoftvereket?

Válasz: Az SPLA licenceket SPLA viszonteladóknál tudod igényeli (mint például a Servergarden Kft.). Az aktuális árakért és elérhető licencekért kattints ide: https://www.servergarden.hu/microsoftsplaszoftverberles/