• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Hogyan válasszunk hőfolyosó-lezáró megoldást adatközpontunkba?

×
×
Megjelent: 2015.04.07 Vissza

Az adatközpontok üzemeltetői számára az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy megfelelő teljesítményt sajtoljanak ki a létező hűtőrendszerekből, miközben a technológiát folyamatosan fejlesztik. A frissítések, a konszolidáció, virtualizáció, a racksűrűség növekedése előbb-utóbb oda vezetnek, hogy elérjük a hűtőrendszer kapacitásának határát.

Egy hagyományos adatközpontot általában emelt padlóval és CRAC (számítógépszoba-légkondicionáló) egységekkel terveztek. A CRAC egységek lefelé áramoltatják a hideg levegőt, és rackenként 3 kW terhelést képesek megfelelően kezelni. Egy modern adatközpontban azonban a követelmények messze meghaladják már a 3 kW racksűrűséget. Így tehát sokan keresnek olyan hatékony hűtési megoldásokat, amelyekkel fejlesztett infrastruktúrájukat az adatközpont teljes átépítése nélkül is képesek volnának hűteni.

Az egyik olyan megoldás, amely hatékonyan képes a nagyobb racksűrűségek támogatására, a hőfolyosók lezárása. A legnagyobb kérdés ilyenkor általában az az ügyfelek számára, hogy hogyan alkalmazzák ezt a stratégiát, milyen termék és módszert válasszák, amely a legmegfelelőbb lehet számukra. A gyártók persze ajánlhatnak megoldásokat, sokan azonban úgy vélik, ezek használhatósága az adott gyártó termékeinek alkalmazására korlátozódik.

A legnagyobb vita a hideg- és melegfolyosó rendszerek (CACS és HACS) hatékonysága körül folyik. Valójában mindkét lezárási módszer jó eredményeket biztosít, ha a megfelelő helyen alkalmazzák. Ehhez mindenekelőtt az ügyfélnek fel kell mérnie saját adatközpontjának jellemzőit, és ez alapján kiválasztani a számukra megfelelő megoldást.

A visszatérő léghőmérséklet jelentősége

A hőfolyosók lezárásának elsődleges rendeltetése, hogy az adatközpontban a légáramlatokat fizikailag elkülönítsük. Ez biztosítja, hogy a hideg levegő eljut az IT-eszközök bemenetéig (ez a hideg folyosó) anélkül, hogy keveredne az eszközök által kibocsájtott meleg levegővel (vagyis a meleg folyosóval). Ez az elkülönítés segít megszüntetni a forró gócpontokat és az eszköz teljes felületén javítja a hűtés hatékonyságát.

Ennél is fontosabb, hogy a hőfolyosók lezárása nagymértékben javíthatja az adatközpontban a CRAC egységek hatékonyságát. Gyakori tévhit, hogy egy 30 tonnás CRAC egység 30 tonnányi kihasználható kapacitást jelent az adatközpont számára. A legtöbb mai adatközpontban az ilyen egységek hatékonyságát korlátozza a visszatérő léghőmérséklet. Más szavakkal: a 30 tonnát csak megfelelően kialakított körülmények között érheti el a CRAC hűtőegység.

Egy példán szemléltetve: egy 149 kW kapacitású egységet csak akkor használhatunk ki teljes mértékben, ha az egységbe visszatérő levegő hőmérséklete 26,6 Celsius-fok. Ezt mindössze 2,5 fokkal csökkentve a teljesítmény 15 százalékkal csökken, négy fokos csökkenés esetén pedig már 24 százalékos a csökkenés.

A hőfolyosók lezárásával megnövelhetjük a CRAC egységekbe visszatérő levegő hőmérsékletét, ezzel növelve az adatközpontban elérhető hűtési kapacitást is. Mielőtt tehát kiválasztanánk a megfelelő megoldást, pontos méréseket kell végeznünk a visszatérő léghőmérsékletet illetően. Ebből jól meghatározhatjuk az adott hűtőrendszer működési hatékonyságát, és ennek alapján fejleszthetjük a rendszert a folyosók lezárásával.

A rackfolyosó-profil meghatározása

Az adatközpont aktuális rackfolyosó-profilja fogja meghatározni a hőfolyosó-lezáró megoldások bonyolultságát. Egy szabványos profillal bíró homogén adatközpont esetén többféle opció közül is választhatunk, amelyekkel megfelelően lezárhatjuk a hőfolyosókat, amelyeket a gyártók készen szállíthatnak. Egy heterogén adatközpont azonban, amelyben változatos rackmagasságokkal és szélességekkel találkozhatunk, már inkább személyre szabott megoldásokban kell gondolkodnunk, több tervezést igényel a folyamat. Ez különösen igaz akkor, ha a rackek helyzetét nem tudjuk megváltoztatni a nagyobb szimmetria biztosítása érdekében.

Az adatközpontok üzemeltetőinek tehát a központ profilját is meg kell alkotniuk, mielőtt még a megfelelő megoldást kiválaszthatnák. Ha heterogén adatközpontot üzemeltetünk, el kell döntenünk, milyen mértékű átalakítást vagyunk hajlandóak elvégezni a projekt megvalósítása érdekében. Ha ezzel az információval keressük meg az ilyen megoldásokat értékesítőket, akkor pontosabb ajánlatot kaphatunk, amely pontosan illeszkedik majd a létező adatközponti infrastruktúrához, környezethez.

A hőfolyosók lezárása kiváló lehetőségeket kínál azok számára, akik szeretnék növelni IT-eszközeik sűrűségét, növelni hűtőrendszerük hatékonyságát és persze kitolni adatközpontjuk várható élettartamát. A HACS és CACS megoldások egyaránt hatékonyak lehetnek, a kiválasztásnak azonban mindig az adatközpontban végzett felmérést követően kell megtörténnie, a szükséges adatok birtokában.

Forrás: http://www.datacenterknowledge.com/archives/2015/03/16/135740/