• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Hogyan működik az adatközpontok tűzvédelme?

×
×
Megjelent: 2014.11.13 Vissza

Egy modern adatközpontban kiemelt jelentőséggel bírnak a különféle biztonsági rendszerek. A szervereken tárolt adatok, futó alkalmazások adatbázisainak elvesztése adott esetben katasztrofális hatással lehet a vállalatra – éppen ezért minden lehetséges módon biztosítani kell a védelmet.

A redundáns tárolás önmagában természetesen nem elegendő – hiszen a hardvert is védeni kell, egy adatközpont önmagában is rendkívüli értéket képvisel, s a módszer természetéből adódóan a redundáns adattárolás sem képes minden pillanatban száz százalékosan garantálni minden adat biztonságát.

A tűz az egyik legnagyobb veszély, amely a szerverfarmokat fenyegeti, már csak azért is, mert a számtalan kis helyen üzemelő szerver rengeteg hőt termel. A hűtőrendszer meghibásodása ezek túlhevüléséhez vezet, ez pedig a hardver meghibásodásához, vagy akár tűzhöz is.

Amikor bekövetkezik a legrosszabb

Ennek igazságát a saját bőrükön tapasztalhatták nemrég egy bangkoki Bitcoin-bánya üzemeltetői is. A Bitcoin-bányászat lényege leegyszerűsítve az, hogy a tulajok erőforrásaikat, ez esetben az izraeli Spondoolies Tech cég speciális integrált áramköreinek (Application Specific Integrated Circuits, ASIC) erejét adják a hálózatba, s cserébe digitális pénzhez jutnak. Ma számos olyan szerverfarm létezik, amelynek egyetlen funkciója a Bitcoin-bányászat, a thaiföldi létesítmény is ilyen volt.

A városban kiütött tűz három szerverekkel és más eszközökkel teli épületet emésztett el. Bár azt nem tudják, hogy a tüzet mi okozhatta, annyi biztosnak látszik, hogy a létesítmény egyáltalán nem az amerikai elektronikai biztonsági szabványok szerint épült, s a benne található eszközök nem voltak biztosítva.

A legmodernebb tűzoltórendszerek

Az ilyen esetek elkerülése végett a szabályos módon kiépített, a biztonsági előírásoknak megfelelő adatközpontokban mindig találhatunk tűzoltó rendszereket. Ezeknek részei a hő- és füstérzékelő szenzorok, köztük az úgynevezett VESDA érzékelők, amelyek a füst legkisebb jeleit is képesek érzékelni. A tűz idejekorán történő észlelésével az mielőbb kioltható és megállítható, mielőtt egész rackeket vagy akár egész épületnyi berendezéseket pusztíthatna el.

Tűz esetén az adatközpontok annak kioltására többféle módszert alkalmaznak. Ezek közé tartoznak a vízpermetező berendezések, máshol vizet – amely kárt tehetne az elektronikában – egyáltalán nem alkalmaznak, helyette gázalapú tűzmegelőző rendszerekkel dolgoznak.

VESDA rendszer működik a Servergarden Kft. szerver hosting központjában is, amely a lehető legnagyobb biztonságot képes biztosítani gyorsasága révén, emellett pedig modern, intelligens INERGEN oltógázas tűzoltórendszer segít a tűzesetek megelőzésében. A központban tűz észlelése esetén fél percen belül már folyik az oltás. A nitrogéngázas rendszer kivonja az oxigént a levegőből, így meggátolja a tűz terjedését. A tűzbiztosítást speciális fal- és ajtórendszer is segíti. Mindez az emberekre tökéletesen veszélytelen, a helyszín gyakorlatilag az oltás után rögtön megközelíthető. Természetesen mindezek mellett a tűzoltó-parancsnoksággal is állandó összeköttetés áll fenn, így a hatáság haladéktalanul képe szükség esetén kivonulni az automatikus vészjelzést követően.

Komolyabb tűzesetek általában olyan adatközpontokban fordulnak elő, amelyeket úgy építettek meg, hogy a biztonsági előírásokra nem fordítottak kellő figyelmet, nem fordítottak megfelelő erőforrásokat a tűzjelző és –oltó rendszerek kiépítésére. Egy komoly adatközpont esetén azonban ilyesmi elképzelhetetlen, a tűzkár esélye minimális.

Források:

http://www.datacenterknowledge.com/archives/2014/11/06/fire-bitcoin-mine-destroys-equipment/

Általános Szerződési Feltételek Hosting szolgáltatásokra

https://www.servergarden.hu/A-szerverterem/