• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Hatékonyabb adatközpontokkal spórol a NASA

×
×
Megjelent: 2016.01.27 Vissza

Nemrég a NASA Kennedy Űrközpontja új adatközpontot nyitott meg azzal a céllal, hogy a régebbi, elavult létesítményeket tehermentesítse és egyben szélesebb körben biztosítson hozzáférést a szervezeten belül.

A NASA nem véletlenül szánta rá magát a modernizálásra, céljuk, hogy megfeleljenek a szövetségi kormányzat által 2012-ben útjára indított adatközponti konszolidációs program célkitűzéseinek.

A Kennedy Adatközpont közel 1500 négyzetméteren terül el a Kennedy Űrközpont területén belül, és nem kevesebb, mint öt régebbi adatközpont feladatait veszi át – ezek bőven több mint 4000 négyzetmétert foglaltak mindeddig. Az űrhivatal azonban jóval többet nyer a modernizálás által, mint egyszerűen felszabadítható területet. Az új központ energiahatékonyabb, mint elődei, emellett pedig nagy előnye, hogy általa a hivatal felkészülhet IT-infrastruktúrája terhelésének jövőbeni növekedésére is.

A központot úgy tervezték, hogy hatékonyságban háromszorosan meghaladja elődeit, a tervek szerint azonban még ennél is több terhelést lesz majd képes kezelni, ahogyan az igények idővel növekednek.

A központ elsősorban a földi rendszerek fejlesztésével és üzemeltetésével, a reklámtevékenységekkel és a kilövősek lebonyolításával foglalkozó programokat veszi majd át, valamint a Kennedy kutatási és fejlesztési tevékenységeinek hosztolását is elvégzi majd.

Jelenleg mérlegelik, hogy a létesítmény megkaphatja-e a LEED Silver minősítést, aligha kétséges azonban, hogy sikerül majd, eleve úgy tervezték ugyanis, hogy az Uptime Institute Tier II sztenderdjének megfeleljen.

Az új létesítmény felhúzása egyébként egy nagyobb átalakítási projekt keretében valósult meg: az űrközpontban a régi, redundánssá vált épületeket bontják el és helyettesítik újabb, hatékonyabb létesítményekkel (lásd a példát). Az úgynevezett Central Instrumentation Facility például, amelyet még az Apollo-korszakban építettek, évtizedekig szolgált a műszerekkel és adatfeldolgozással kapcsolatos műveletek központjaként. Most azonban elbontják a közel 13 ezer négyzetméteres monstrumot, feladatait ugyanis egy új, kisebb és hatékonyabb adatközpont veszi majd át.

A megfelelő helykihasználás a modern adatközpontok kritikus hatékonysági tényezője: a szervereket és egyéb eszközöket, a komplett infrastruktúrát úgy kell minél kisebb helyen „összezsúfolni”, hogy eközben lehetőség maradjon a megfelelő hűtésre, szellőztetésre, hőfolyosók kialakítására és így tovább. Az olyan ultramodern adatközpontoknál, mint a Servergarden Kft. hazai létesítménye is, az ilyen szempontokat már a tervezés legelső lépéseitől kezdve figyelembe veszik – ahogyan most már a NASA-nál is.

Forrás: http://www.zdnet.com/article/nasa-data-center-consolidation-saves-more-than-it-space/