• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Három katasztrófahelyzet, amitől megvéd a hosztingpartnered

×
×
Megjelent: 2019.03.11 Vissza

A kisebb, induló vállalkozások, pár fős családi cégek számára állandó dilemma, hogy a számlázóprogramnak, raktárkészletet-kezelőnek, netán az ezek elegyéből álló ügyviteli rendszernek, vagy éppen a céges adattárhelynek otthont adó szervert hogyan helyezzék el. A KKV-k körében közkedvelt módszer a -- többnyire belépőszintű szerver -- telepítése az irodába, ahol a kábelek csatlakoztatása és a rendszer indítását követően a hardver gyakorlatilag érintetlenül áll évekig, vagy ha úgy tetszik porosodik. Előbb-utóbb azonban óhatatlanul bekövetkezik valamilyen kisebb-nagyobb krízishelyzet az irodában, ami súlyos, akár helyrehozhatatlan károkhoz vezet.

 Egy modern irodában manapság egyre ritkábban fordulnak elő áramkimaradások, egy irodaépület áramellátása ettől függetlenül nem arra lett tervezve, hogy magas rendelkezésre állású eszközöket éjjel-nappal stabilan kiszolgáljon. Bár az apróbb áramkimaradások, áramingadozások, áthidalhatók egy irodai szünetmentes tápegységgel, egy hosszabb, néhány órán át tartó áramkimaradást már nem tudnak kiküszöbölni ezek a rendszerek, ez pedig értelemszerűen a bekötött fogyasztók lekapcsolását eredményezheti. A szerver elérhetetlenné válhat, ami például egy tenderleadáskor nagyon komoly, visszafordíthatatlan gond lehet.

 Ennél rosszabb a helyzet, ha egyáltalán nem áll rendelkezésre szünetmentes tápegység az irodában, ekkor ugyanis a szerver, illetve egyéb hálózati berendezések hirtelen vesztik el a tápellátást, egy ilyen rendszerleállás pedig súlyos szoftver- illetve akár hardverproblémákat is eredményezhet.

 Az irodában elhelyezett szerverekre emellett számos egyéb, fizikai veszély leselkedik. Egy tűzeset során ha nem áll rendelkezésre megfelelő oltóberendezés, a teljes informatikai infrastruktúra megsemmisülhet. Egy esetleges beázás sem tesz jót egy irodai szervernek, ami ironikus módon következhet éppen egy vízsugárral oltó automata tűzoltóberendezés működéséből is, hiszen egy irodában nyilvánvalóan nem az ingóságok, hanem az emberélet mentése az elsődleges szempont egy ilyen katasztrófahelyzet során. De egy rossz csap vagy egy csőtörés is tönkreteheti a gépeket.

 

Végül pedig bármilyen okból is történik a szerverleállás, egy rosszkor bekövetkező műszaki hiba órákkal, vagy akár napokkal elodázhatja a megoldást, ami könnyen ellehetetleníti a távolról csatlakozó rendszerek működését. Tipikusan ilyen a hétvégén vagy ünnepi időszakban bekövetkezett leállás, amit a szakembercsapat (ha egyáltalán van ilyen) adott esetben csak több napos késéssel tud lereagálni.

 A kritikus rendszereket üzemeltető cégek vagy kisebb vállalkozások számára mindhárom fentebb vázolt katasztrófahelyzetre megoldást kínálnak a hosztingcégek szolgáltatásai. Amennyiben az ügyfél szerverelhelyezést, szerverüzemeltetést választ a ServerGardennél, garantált, hogy a áramkimaradás miatt egyáltalán nem kell fájjon a feje. A redundáns, különösen nagy teljesítményigényre méretezett szünetmentes áramellátás, a kettős árambetáplálás, valamint a hosszabb áramkimaradásokra rendszeresített dízelaggregátor, gyakorlatilag teljesen kiküszöböl minden áramhálózati problémát.

 Az aspirációs VESDA tűzjelző rendszer és INERGEN oltógázas tűzoltórendszer arról gondoskodik, hogy egy esetleges tűzeset még azelőtt megszűnjön, hogy a lángok nagyobb területre átterjednének.

 A ServerGarden tapasztalt szakembergárdája a fentiek mellett igény esetén üzemelteti is az adatközpontban elhelyezett szervert, így folyamatos 24 órás felügyeletet, naprakész szoftverháttért és azonnali hibaelhárítást kínálva az ügyfeleknek -- akár hétvégén és ünnepnapokon is.