• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Hamarosan az új Xeon E5 lapkák kerülnek a szerverekbe

×
×
Megjelent: 2014.08.19 Vissza

Még a harmadik negyedév során megjelennek az új generációs Intel Haswell Xeon E5 lapkák a szerverekben. Az Intel már megkezdte a leszállítást; a szervergyártók pedig a lapka tesztelését végzik. Az új lapkák két- és négy csatlakozóaljzatos szervereknél használhatók.

2014 harmadik negyedévében megjelennek a legújabb generációs Grantley kódnevű Intel Haswell Xeon E5 lapkák a szerverekben, a Romley kódnevű, Ivy Bridge mikro-architektúrán alapuló termékek utódjaiként. Az Intel már meg is kezdte a lapkák leszállítását a szervergyártók részére, és jelenleg azok tesztelése, illetve a kereskedelmi forgalomban kapható termékek tervezése folyik. A Haswell mikroarchitektúrán alapuló lapkák két- és négy csatlakozóaljzatos szervereknél alkalmazhatók, amelyek az Intel egyik legnépszerűbb termékcsaládja. Legújabb szervereikbe a Lenovo, a Dell és a Hewlett-Packard a tervek szerint már a Xeon E5 lapkákat építi majd be.

Az Intelé a szerverlapkapiac 95 százaléka

Az új Xeon E5 az Intel szerverlapka-gyártásának mintegy háromnegyedét teszi ki; a cég termékeivel a szerverlapkapiac mintegy 95 százalékát birtokolja. A Grantley-lapkákat Romley-ra cserélve - a Mercury Research vezető elemzője, Dean McCarron szerint - a szerverek jelentős teljesítménynövekedését érhetik el. 2014 második negyedévében jelentős mennyiségű Xeon E5 lapkát rendeltek a szervergyártók, és ez a tendencia várhatóan a harmadik negyedévben, július-szeptemberben is folytatódik majd.

Alkalmazás specifikus lapkákat is gyártana az Intel

A lapkákat az adatközpontok szervereiben használják a legnagyobb mennyiségben. A DDR4 memóriavezérlővel integrált szerverlapkákat a Kingston, a Micron és más cégek is forgalmazzák majd. Ezek a szerverlapkák még nem alkalmazás specifikusak, azonban a későbbiekben az Intel a felhasználók igényei szerint ezt is lehetővé tenné. A legújabb Xeon processzorok a korábbi változatoknál több CPU magot tartalmaznak.

forrás: http://hirek.prim.hu