• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Forradalmat hoz a Bluetooth 4.1?

×
×
Megjelent: 2014.06.19 Vissza

Fontos újítás előtt áll a Bluetooth rádiós szabvány. A legújabb, 4.1-es kiadás ugyanis lehetőséget biztosít majd a szerver és az eszköz közötti közvetlen IP-alapú adatátvitelre is, ami kiiktathatja a köztes alkalmazásrétegeket.

Az újítás azt eredményezheti, hogy kiegyenlítődnek az okostelefonos platformok között napjainkban tapasztalható különbségek, mivel azok közvetlen módon léphetnek majd kapcsolatba a szolgáltatások rendszereivel. Ma az okos eszközök Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikálnak az adott telefonnal, miközben az appok a backend elérését a telefon WiFi vagy mobilnetes kapcsolatán keresztül végzik. Az applikáció tehát adatokat küld a telefonra, majd továbbít onnan a szerveroldal felé, így működve köztes rétegként.

A Bluetooth 4.1 megjelenése nagy hatással lehet például az éppen indulóban lévő okosórák piacára, ahol korábbi – telefonos fejlesztésekben elért - eredményeiket így nem használhatnák fel az ezen a területen élen járó cégek, mint az Apple és Google. Ugyanis, az is az újítással jár majd, hogy az okosóra szabadon bármely eszközön keresztül csatlakozhatna az internetre, a jelenlegi gyakorlattal szemben, amely egy adott telefonhoz köti azt.

Az órák tehát magához a szolgáltatáshoz kötődnének, ami használhatóságukat nagymértékben javítaná. Ugyanakkor mindez bizonyos téren problémákat is felvet. A szolgáltatásokba való bejelentkezésre ugyanis az okosóra limitált méretű kijelzője csak korlátozottan alkalmas, így ehhez továbbra is külső eszközre lesz valószínűleg szükség. A másik opció, hogy eleve dedikált eszközöket állítanak majd elő, amelyek nem az adott okos-telefonon keresztül jelentkeznek be, és nem is saját kis kijelzőjükön kell ezt megtennie a felhasználónak, hanem megrendeléskor a felhasználó adatait rögzítve automatikusan személyhez rendelik majd őket.

Azok a rádiós lapkák, amelyek már az új szabványt támogatják, várhatóak a jövő év elején kerülnek majd forgalomba, mivel a gyártók még csak most mutatják be ezeket az új fejlesztéseket. Arra azonban, hogy a szabvány széles körben átvegye az uralmat, pár évet várni kell még, mivel arra mindkét oldalon, tehát az okos eszközök és az internetes összeköttetésért felelős eszközök részén is szükség van.

Forrás: http://www.hwsw.hu/hirek/52195/bluetooth-4-1-low-energy-ipv6-okosora-pebble.html