• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Folyadékhűtés - adatközpont és környezetvédelem egymásra talál

×
×
Megjelent: 2014.10.07 Vissza

Az Egyesült Államokban a szárazság nem ritka vendég – gyakoriak az olyan nyarak, amikor a szárazabb vidékeken mindenfelé erdőtüzek tombolnak, miközben a hőhullámok miatt a lakosoknak szinte már az utcára kilépni is kockázatos. Az idei nyár sem volt más – Kaliforniában még az elmúlt időszakban  hazánkban is népszerű jegesvödör-kihívás sem aratott akkora sikert -  mivel a helyiek nem engedhetik meg maguknak, hogy ilyen kritikus időszakban friss vizet vagy jeget pazaroljanak.

Az üzleti életben tevékenykedők jól ismerik a win-win szituációk jelentését – az IT-iparban azonban sokszor csak a loose-loose szituációkat próbálják elkerülni. Egy új kaliforniai projekt azonban most azt ígéri, hogy nem csak a szárazságon, de egyben az adatközpontok problémáin is képes lesz segíteni.

A Deep Water Desal állt elő az ötlettel, melynek lényege, hogy Monterey megyének úgy szállítanának friss ivóvizet, hogy azt a földfelszín mélyérő hoznák fel. Így nem csak kevesebb plankton és szennyeződés kerülne a vízbe, de megkímélnék a Monterey-öböl élővilágát is. A mélyből felhozott hideg vizet azonban nagyon nehéz sótlanítani. Ehhez fel kell a vizet melegíteni – itt jött a nagy ötlet pillanata a tervezők számára.

A szakértők szerint a szerverközpontok hűtési technikái között a folyadékhűtés egyre nagyobb szerepre tesz majd szert, hatékonyabb ugyanis nem csak a hűtés, de az újrafelhasználás tekintetében is. Elméletben a közvetlen folyadékhűtéses rendszerek teljesen átvehetnék a zajos, nagy helyigényű léghűtéses rendszerek helyét. A szervertermek több szempontból is  igen nagy erőforrás-igényű létesítmények, úgy a tengeren túlon, mint hazánkban. A magas szintű rendelkezésre-állás elérése a világon mindenhol megkívánja  a szakértők folyamatos figyelmét és a tekintélyes erőforrások bevonását, ahogyan az a Docler szervertermére illetve  Servergarden Kft. bérelhető szerverei kapcsán is igaz.

Monterey-ben tehát a mélyből felhozott hideg vizet először az adatközpontok rendszerein vezetnék keresztül – így a szerverfarmokat gyakorlatilag ingyen hűtenék, hiszen a sótlanítási eljáráshoz a vizet egyébként is fel kellene melegíteni. Ezzel pedig ennek az eljárásnak a költségei is megspórolhatóak.

A virtualizáció, a felhő, a szilárd optikai hálózatok terjedésével teljesen kezd átalakulni az adatközpontok világa, és immár lehetséges, hogy azok előnyükre használják fel a topográfiát is. Ennek kiváló példái a Palm Springs-beli naperőművek, az iowai szélerőművek vagy akár az Izlandon alkalmazott környezeti léghűtés. Az adatközpontok infrastruktúrájának megfelelő elhelyezése és optimalizálása forradalmi lehetőségeket ad a költségek és az energiafelhasználás csökkentésére. Ezek a megoldások – ahogyan a Monterey-beli tervezett projekt is – azért is nagyon fontosak, mert jelentősen csökkentik az adatközpontok környezeti lábnyomát.

Az adatközpontok világa az elmúlt években egyre nagyobb változásokon megy át, és küszöbön áll a teljes paradigmaváltás. A kérdés csak annyi, hogy mely vállalatok ismerik fel az új lehetőségeket idejében.

Forrás:http://www.greendatacenternews.org/articles/747694/data-center-liquid-cooling-could-solve-the-drought/