• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Fellendülőben a szerverpiac

×
×
Megjelent: 2014.10.02 Vissza

Az elmúlt években a szerverpiac bevételei rendre csökkentek, szinte minden negyedévi jelentésben látható volt legalábbis a stagnálás – a széljárás azonban a jelek szerint megfordulóban lehet. Az IDC (International Data Corporation) második negyedévi jelentése szerint az x86-osok felfelé húzzák a bevételeket.

A piackutató vállalat Worldwide Quarterly Server Tracker kiadványa szerint az idei második negyedévben (2Q14) összesen 12,6 milliárd dollár bevételt hozott a szerverpiac világszerte, ami az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest lassú, 2,5 százalékos növekedés jelent.

Az első negyedév még nem mutatott ilyen pozitív mérleget, az IDC három hónappal korábbi jelentése akkor még 2,2 százalékos éves szintű csökkenésről adott számot.

A szervezet jelentéséből kiolvasható, hogy a második negyedévben 2,2 millió terméket értékesítettek, a darabszámot illetően ez 1,2 százalékos növekedést jelent egy év alatt. Az első negyedévben az eladások száma 2,1 millió volt.

A növekedés elsődleges területe az x86-os rendszerek piaca volt, amely a bevételek nagy részét szolgáltatta, mintegy 9,8 milliárd dollárt. Ez nem különösebben meglepő, hiszen az IDC szerint a leszállított szerverek közel száz százaléka x86-os chipeket tartalmaz – ezek a megbízható gyártmányok hajtják az adatközpontok szinte minden szerverét, így a Servergarden Kft. bérelhető szerver gépeit is. Az ezen kívüli kategóriák 2,7 milliárdot hoztak, ami éves szinten 12,8 százalékos csökkenést jelent.

Mint azt a korábbi négy negyedév alapján már megszokhattuk, a tömegszerverek forgalma ismét tovább növekedett, de a középkategória képviselőiből is több fogyott, a szakemberek szerint azért, mert a vállalati szektorban most jött el az új hardvercsere ciklus vége. Matt Eastwood, az IDC egyik vezetője szerint most szereznek be új szervereket azok helyett, amelyeket nem sokkal a gazdasági világválságot követően helyeztek üzembe – ennek élénkítő hatása mutatkozik most meg a piacon. A csúcskategóriás szerverek eladásai ugyanakkor továbbra is meredeken csökkennek.

A bővülés leginkább a távol-keleti (azon belül is a kínai) és nyugat-európai piacoknak volt köszönhető. A gyártók között továbbra is a Hewlett-Packard birtokolja a vezető pozíciót a maga 25,1 százalékos részesedésével, mindjárt a sarkában viszont ott van az IBM, amely a piac 23,3 százalékát ellenőrzi. Mellettük csak a Dell rúg labdába (17,6 százalékkal), az Oracle és a Cisco pedig a maguk kis részesedését (5,8 és 5,7 százalék) őrizgetik.

Forrás: http://www.serverwatch.com/server-news/server-market-grows-to-12.6-billion-in-idc-sees-some-positive-trends-emerging-in-the-server-market.-second-quarter-2014.html