• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Elpusztítható az internet?

×
×
Megjelent: 2014.12.10 Vissza

A filmekben nem ritkán találkozhatunk különféle apokaliptikus víziókkal, melyekben az internet valamilyen okból elpusztul, elérhetetlenné válik – ennek azonban sokszor olyan valóságtól elrugaszkodott okai vannak, hogy nem is vehetőek komolyan. A világháló persze ettől még a való világban is összeomolhat.

Mielőtt szemügyre vennénk a lehetséges módszereket, tisztáznunk kell, mi is az internet. A világháló nem más, mint adatközpontok roppant hálózata, amely az egész planétát behálózza. Az adatközpontok protokollokat, adott útvonalakat követnek, és minden évvel rugalmasabbá válnak, hiszen az internetes kommunikáció ma már nélkülözhetetlen ahhoz, hogy civilizációnk jelenlegi formájában fennmaradjon.

Hol állhat neki a támadó?

Egy ilyen hálózatot nem egyszerű elpusztítani. A műholdak kilövésével például, ha valaki ilyesmire vetemedne, keveset tehetne a net ellen – ugyan egészen elképesztő méretű problémákat okozhatna, de a hálózat létét nem fenyegetné. Az online kommunikáció 99 százaléka ugyanis ma olyan, a mélyben futó optikai kábeleken keresztül bonyolódik, amelyek idegrendszerként hálózzák be a tengerek és óceánok fenekét. Egy ilyen vezeték már valódi célpontot, pusztulása pedig reális veszélyt jelent. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy az Európa és a Közel-Kelet közötti kommunikációt mindössze két ilyen kábel biztosítja.

Bár kerülőút, de a rootszerverek kiiktatása is megteszi. A világon mindössze 13 rootszerver található, amelyek lehetővé teszik, hogy ne IP-címeket kelljen a böngészőbe gépelnünk. Ezek pusztulásával annyi az okostelefonoknak, kereskedelemnek, mindennek – éppen ezért persze ezek a szerverek több százszorosan, redundánsan bebiztosításra kerülnek. Ez nem is meglepő, hiszen mindez már a szerver hosting szolgáltatásoknál is bevett eljárás, a Servergarden Kft. szervereit is így biztosítják. Elvárható tehát, hogy a net alapjait jelentő szerverek is megkapják a legmagasabb szintű védelmet.

A kormány is lekapcsolhatja, de lehet hacker-támadás is

A kiberhadviselés is jelentheti a net végét – láttuk már az elmúlt években, hogyan képesek az országok vezetői gyakorlatilag egy gombnyomással elvágni a nettől népüket kormányellenes tüntetések, felkelések idején (például Szíriában, Törökországban), és arra is volt már példa, hogy egy ország egy másik online infrastruktúráját támadja meg (például Oroszország az elmúlt évek kisebb konfliktusaiban).

Akár katasztrófa is bekövetkezhet – bár ez a változat emlékeztet a legjobban Hollywoodra, nagyon is lehetséges, hogy egy nap Napunk olyan anyagkitörést produkál, amely kiégeti a Föld elektromos hálózatát, és egy csapásra visszalök minket a kőkorszakba.

Az egyre komolyabb külső hacker támadások is kimagasló károkat tudnak eredményezni, ahogyan az elmúlt napokban a Sony PlayStation hálózatát tette elérhetetlenné egy ilyen akció.

A leghatékonyabb, legvalószínűbb módszer ugyanakkor, ha valaki valóban le akarja rombolni a virtuáliát, ha egyszerre támadja a kábeleket és az adatközpontokat. Ha a legfontosabb csomópontokat valamilyen módon elérhetetlenné teszik, s a kábelhálózatot eléggé megrongálják, az nagyon is valószínű, hogy előidézi az internet összeomlását.

Mi mindebből a konklúzió? Nem más, mint hogy ha meg akarjuk őrizni jelenlegi életstílusunkat, a technológia vívmányait, az évszázadok során felhalmozott tudást, akkor adatközpontjainkat, elektromos hálózatunkat a tőlünk telhető legjobban védeni kell. A rugalmasság és a redundancia olyan kulcsfontosságú tényezők, amelyeket egyetlen netszolgáltató sem hagyhat figyelmen kívül.

 

Forrás: http://www.datacenterknowledge.com