• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Egyre több és egyre olcsóbb szervert vesznek

×
×
Egyre több és egyre olcsóbb szervert vesznek
Megjelent: 2014.05.30 Vissza

Az IDC és a Gartner egyaránt közzétették jelentéseiket 2013 utolsó negyedévéről. Bár a két cég különböző módszertanai miatt az adatok eltérnek, annyi biztos, hogy az eladott darabszám globálisan érezhetően növekedett, míg az eladásokból befolyt összeg mértéke folytatta a korábbi negyedévekben is tapasztalható csökkenést.

Az IDC jelentése szerint összességében 4,4 százalékkal csökkent az eladott szerverek utáni bevétel az egy esztendővel korábbi időszakhoz képest, így a tavalyi év végén 14,2 milliárd dollár volt a teljes összeg. Az értékesített szerverek száma ugyanakkor 2,5 millió volt, ami tekintélyes, 8,2 százalékos növekedést jelent. Az IDC szerint az értékesítés darabszámát tekintve a tavalyi év rekordot jelentett, a 12 hónap alatt ugyanis összesen több mint 9 millió szervert sikerült értékesíteni, ami a megelőző évhez képest 3,2 százalékos növekedést jelent, míg a bevétel éves szinten is 4,4 százalékot esett vissza, összesen 49,7 milliárd dollárra.

A Gartner adatai némileg eltérnek a különböző mérési módszereknek köszönhetően, a tendenciák azonban ugyanúgy látszanak a szervezet számaiból. Az ő méréseik szerint 6,6 százalékkal csökkentek az időszakos bevételek egy év alatt, 14,62 milliárd dollárról 13,66 milliárdra, míg a darabszám 3,2 százalékkal emelkedett (2,5-ről 2,58 millióra).

A tavalyi év során mind a négy negyedévben csökkenő tendenciát mutattak a bevételek, a drágább szervertípusokból jellemzően egyre kevesebb fogyott, míg az olcsóbb szerverekből, így elsősorban az x86-os modellekből több, ezért is növekedhetett a darabszám. A közép- és felsőkategóriában hatalmasat zuhant a szerverforgalom, előbbiek esetében közel ötödével (19,6 százalék), utóbbinál pedig 28,5 százalékkal csökkentek a bevételek. Mindennek legnagyobb vesztese a részesedésének közel harmadát elbukó IBM, míg a Cisco és az ODM Direct képesek voltak jelentősen növelni sajátjukat.

Megemlítendő még, hogy a Linux alapú szerverek forgalma éves szinten jelentősen, 14,4 százalékkal növekedett, ami elsősorban a felhőalapú szolgáltatások terjedésének köszönhető. A Windows alapú szerverek forgalma érdemben nem változott, az Unix rendszerűeké azonban ötödével csökkent.

Forrás: itcafe.hu