• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Csak a kompatibilitás hiányzik az okosotthon-forradalomhoz

×
×
Megjelent: 2016.07.11 Vissza

Az okosotthon-megoldások jó pár éve megtalálhatóak már a piacon, sőt, a legelső ilyen eszközöket már a múlt század derekán megépítették. Ma a Google, az Amazon és az Apple már élen jár ezek fejlesztésében, az elterjedést azonban egyes szakemberek szerint éppen az gátolja, hogy az eszközök kevéssé képesek együttműködni.

Az EVRYTHNG cég különféle vállalatokkal dolgozik együtt azon, hogy a saját digitális azonosítókkal felruházott okosotthon-rendszerek adatait képesek legyenek központilag kezelni.

A cég alelnöke, Curt Schacker szerint most, hogy megjelentek a piacon az olyan már majdnem mesterséges intelligenciának tekinthető okosotthon-eszközök, mint az Amazon Echo vagy a Google Home.

A sok otthont részben vagy egészben már ma is irányító eszközök a gépi tanulást (machine learning), az online keresési algoritmusokat, a hangfelismerést és más technológiákat kombinálva teszik lehetővé, hogy az emberek kvázi beszélgetéseket folytathassanak velük. A gépek ma már nagyrészt képesek arra, hogy felismerjék a normál emberi beszédet, és releváns, értelmes válaszokat adjanak a kérdésekre vagy érdemben reagáljanak.

Az EVRYTHNG szakértői elképzelték, milyen jövő vár ránk a következő években, és arra jutottak, hogy hamarosan mindent hanggal irányítunk majd, az okosotthon-eszközöket egészen biztosan. Ezt nevezik ők ambient computingnak – lényegében ez már azt az időszakot jelöli, amelyet a science-fiction filmekből is ismerhetünk, amelyekben az emberek teljesen természetes módon képesek társalgásokat folytatni a gépekkel.

Az Internet of Things segítségével pedig valódi okosotthonok (sőt, okosvárosok) épülhetnek fel, amelyekben minden netkapcsolattal rendelkező eszköz képes valós időben kommunikálni egymással. Feltéve, hogy kompatibilisek rendszereik.

Persze mindenki azon van, hogy saját technológiáját helyezze előtérbe: az Amazon tavaly egy 100 millió dolláros alapot hozott létre Alexa Fund néven, amelyet az Alexa nyílt hálózattal dolgozó fejlesztők támogatására fordítanak.

Az Apple szintén szeretne ebből a tortából egy tekintélyes szeletet kihasítani, ezért is hozták létre a HomeKit keretrendszert, amely a technológiai óriás különféle eszközeinek alapját adó technológiákat és a Siri virtuális asszisztens technológiáját is tartalmazza, s ezeket úgy kombinálja, hogy ezek alkalmasak legyenek mindenféle okoseszköz irányítására.

A szakértők szerint valószínűtlennek tűnik, hogy egyetlen technológiai vállalathoz köthető keretrendszer képes lenne monopolhelyzetbe jutni a piacon, tekintve annak robbanásszerű növekedését. Létrehozták viszont az IoTivity projektet, amely olyan iparági sztenderdek megalkotására hivatott, amelyek segítségével a legnépszerűbb technológiák probléma nélkül képesek volnának együttműködni.

 

Forrás: http://phys.org/news/2016-05-smart-home-gadgets.html