• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Bitcoin bányászat szerver gépekkel – alapok, amit tudni érdemes

×
×
Megjelent: 2017.11.30 Vissza

A bitcoin bányászat olyan önálló iparággá kezdett válni az elmúlt években, amely tökéletesen jellemző a negyedik ipari forradalomra: a legtöbb embernek még csak fogalma sincs róla. Azok közül, akik időben ismerték fel a lehetőséget, sokan házilag barkácsolt bitcoin bányagépekkel kezdtek bele a termelésbe.

Mára, ha jól sáfárkodtak az összegyűjtött kriptovalutával, akár több százszorosan is megtérült a befektetésük.

A bitcoin bányászat hogyan éri meg igazán – avagy ma már nem elég a sufni tuning, profi bányászathoz jellemzően számítógéppark kell

A kriptovaluták (amelyek közül a legismertebb és legértékesebb jelenleg a Bitcoin) bányászatának egyértelműen elsődleges célja a nyereség.

Viszont a komolyabb eredményeket célzó számítógépek rengeteg áramot fogyasztanak, több szempontból stabil és robosztus környezetet igényelnek, illetve napról napra egyre magasabb számítási-kapacitás követelménynek kell megfelelniük. Emiatt a bányászat megkezdése előtt érdemes számításokat végezni, hogy mekkora lesz a teljes költség – és azt mennyire fedezi a kibányászott bitcoin.

Bitcoin bányászat szerver gépekkel – az ideális megoldás

A bitcoin bányászatára jelenleg a szervergépek az ideális választás. Habár ezeknek is kiemelkedően magas az áramfogyasztásuk, és ehhez mérten a hűtési igényük is, mégis megéri beruházni a szervergépekre, mert sokoldalúan használható eszközök.

A nagy fogyasztás, hűtésigény és üzembiztonság miatt alapvetően két választásunk van: vagy saját szervertermet építünk, vagy inkább megspórolunk néhány millió forintot, illetve több hónapos várakozást és egy megfelelő adatközpontban helyezzük el gépeinket, ahol minden feltétel biztosított az eredményes bitcoin bányászathoz. 

A méretgazdaságosság szempontjából különösen a fontos a nagy teljesítménysűrűség, mert már 10-20 ilyen szerver esetén is komoly kihívás ellátni a rendszert árammal, és ami még fontosabb, a megfelelő hűtési kapacitással. Minderre olyan adatközpontok optimálisak, ahol a bányászgépek számára  kiemelkedő teljesítménysűrűségű elhelyezés biztosított - mint amilyen például a Servergarden Kft. szerverterme , ahol rack-enként a 10kW-os teljesítmény is elérhető.

Miért terjed robbanásszerűen a bitcoin

Egyre több támogatója van a digitális pénzeknek, azaz kriptovalutáknak. Az egyik fő ok a biztonság és a nyitottság, ugyanis a bitcoin és a többi kriptovaluta olyan komplex titkosítást használ, amit nem lehet meghamisítani.

A bitcoin és más kriptovaluták, a hírükkel ellentétben, nem a feketegazdaság kiszolgálására jöttek létre. Sokkal inkább a gyors, tiszta és pontos üzlet érdekében, elvégre minden végrehajtott tranzakció és számla a működési mechanizmusból adódóan teljesen átlátható. Nincs lehetőség átverni az üzleti partnert, mert az átláthatóság és az ellenőrzés miatt képtelenség vele visszaélni.

Bitcoin bányászat ASIC gépekkel

Mivel a bitcoin szó szerint milliárdos üzletté vált, emiatt érthető, hogy a bányászatához sem igazán ütőképes már egy otthoni gép. Manapság már a kifejezetten bitcoin bányagépnek szánt PC konfigurációval is igen nehéz érdemi nyereséget elérni, így erre a célra a kifejezetten az ASIC chipek felhasználásával készült, különleges hardvert használnak. Az előnye a teljesítmény – a hátránya pedig az, hogy rendkívül drágák és ténylegesen kriptovaluta bányagépek, azaz másra nem lehet használni azokat.

Végül egy jó tanács: érdemes többféle kriptovalutát bányászni, mert ami ma tíz dollár, az holnap száz, holnapután ezer, vagy akár tízezer is lehet.