• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Az orosz hekkerek szívességet tesznek az amerikaiaknak?

×
×
Megjelent: 2016.11.23 Vissza

Az elmúlt hónapokban az amerikai elnökválasztási kampányban rendre felmerült a kiberbiztonság kérdése. Nem véletlenül, hiszen rengeteg e-mail szivárgott ki – kormánytagok bizalmas levelezései, gyaníthatóan orosz hekkerek munkája nyomán. Furcsa módon azonban ez hosszú távon jót tehet az Államok kiberbiztonságának.

Az Államokban – ahogyan más országokban is – a kormány transzparenciája meglehetősen nagy problémákat okoz. Ez nyilvánvalóvá vált már akkor is, amikor Bradley Manning a WikiLeaksen keresztül bizalmas dokumentumokat szivárogtatott ki, és végül komolyabb büntetéssel nézett szemben, mint bárki azok közül, akiknek a súlyos, akár emberi jogok elleni bűneit ezzel leleplezték.

De a probléma még csak nem is morális szinten a legkomolyabb. A technológia sebesen közelít a mesterséges intelligenciák első generációjának megteremtéséhez.

Feltételezve, hogy nem olyan gépeket teremtünk, amelyek végül leigázzák az emberiséget, hanem ehelyett a javát szolgálják majd, megfelelő transzparencia hiányában téves és hiányos információkból kell majd dolgozniuk. Ezek alapján eleve hibásan állítják fel a megoldandó problémákat – és így nem is adhatnak rájuk helyes választ.

Az orosz hekkerek viszont ugyanazt tanítják meg az amerikaiaknak – csak éppen látványosabban – amit a világ kiberbűnözői már régóta mindenkinek. Hogy nincs ellophatatlan információ, felfedhetetlen titok, feltörhetetlen rendszer. Nincs olyan tűzfal, amelyet ne lehetne feltörni. Egy politikusnak pedig innen csak egy egészen kis logikai ugrás kell.

Egy jó politikus ugyanis tisztában van azzal, hogyan kell az információkat tálalni. Hiába rossz egy hír: még mindig jobb, ha az érintett személyesen számol be róla, mint ha rajta kívülálló erőknek köszönhetően kerül nyilvánosságra.

Visszatérve a mesterséges intelligenciákra: fantáziáinkban azért vívunk háborúkat a robotokkal, mert megteremtettük őket ugyan, de hibás alapokkal. A végén mindig arra jutnak, hogy az általuk megoldandó problémák alapja maga az ember.

Ez egy nagyon is megfontolásra érdemes gondolat. Ha problémákat adunk nekik, globálisakat, mint a klímaváltozás, és nem tudják azokat megoldani, mert azok, akiknek az információszolgáltatás a feladata lenne – nos, akkor a probléma elsődleges forrása az információforrás hiteltelensége. A gépeknek, amelyek adaptívan tanulnak, nem lesz más választása, mint hogy ne bízzanak meg bennünk. Legjobb esetben.

Oroszország természetesen sohasem vallaná be azt, hogy az amerikai kormányzati levelezéseket nyilvánosságra hozó hekkerek akár csak távolról is kapcsolódhatnak az államapparátushoz – nem hogy annak megbízására cselekedtek. (Kína sem tesz így, holott évek óta mindenkinek nyilvánvaló, milyen céllal tevékenykednek hekkereik – és az amerikai titkosszolgálatokkal sem más a helyzet.)

Az Egyesült államok politikusai azonban tanulhatnak a hibából, éppen a nyilvánosság és a demokrácia játékszabályai miatt. Ez pedig közvetetten oda vezethet, hogy az orosz hekkerek jóvoltából nem csak transzparensebb lesz az amerikai politika, de még jövendőbeli mesterséges intelligenciáinkkal is jobb viszonyt ápolhatunk.

Forrás: http://www.technewsworld.com/story/Why-Russian-Hackers-Are-Doing-the-US-a-Favor-83902.html