• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Az intelligens tervezés a felügyeletnél kezdődik

×
×
Megjelent: 2016.01.14 Vissza

Egy olyan vállalat, amely inkább szeretné a problémákat megelőzni, mint azok kezelésével bajlódni, igazi csodaszerre akad az intelligens analitikában.

Ahhoz, hogy vállalati rendszerünk képes legyen megfelelően ellátni a feladatát, az IT-infrastruktúra kapacitását megfelelően meg kell terveznünk – ez kritikus pontja a kiépítésnek, talán mondani sem kell. Ezáltal válik lehetővé, hogy IT- és üzleti céljaink teljesülhessenek – és lehetővé teszi azt is, hogy a rendszert magát működőképesen tarthassuk akkor is, ha előre nem látott problémáink adódnának vele.

Rendkívül fontos szempont, hogy a kritikus pillanatokban adatközponti infrastruktúra menedzsment (DCIM) stratégiánkhoz fordulhassunk, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy a rendelkezésre állás romlását megelőzendő gyorsan és határozottan cselekedhessünk. Ha a rendszer rendelkezésre állása romlik, ha szolgáltatásaink vagy éppen kommunikációs csatornáink nem elérhetőek, az egyszerre van negatív hatással bevételeinkre és presztízsünkre, a cég imázsára.

Reaktívról tehát proaktívra kell változtatnunk hozzáállásunkat, megelőzve ezzel, hogy a hasonló költséges hibák egyáltalán előfordulhassanak. Ehhez valószínűleg egész felfogásunkat alapvetően kell átalakítanunk, és a szükséges eszközöket kell beszereznünk – és így nekilátnunk a kapacitástervezésnek.

A monitoring alapjai

Ha javítani akarunk a rendszer hatékonyságán, pontosan ismernünk kell annak teljesítményét. Olyan rendszert kell tehát kiépítenünk, melyben minden apróságot nyomon követhetünk és kielemezhetünk. A felügyeleti rendszernek minden forrásból be kell gyűjtenie a megfelelő adatokat, a kellően pontos mérésekhez nagy gyakorisággal kell vizsgálatokat végeznie és kellően hosszú időre visszamenőleg is kell az adatokat tárolnia.

Persze a felügyelőrendszer kapacitására is figyelnünk kell: elegendő ráhagyással kell számolnunk, hogy megfelelően kezelhessük az adatokat. Másképp arra kényszerülhetünk, hogy egyes területek felügyelete között válasszunk, ami kontraproduktív. A rendszerfelügyelet ideális esetben bármikor probléma nélkül képes ellátni feladatát.

Határozzuk meg azt is, hogy mi számít normál működésnek – a felügyeleti rendszernek az adatgyűjtés során automatikusan valós időben kell elemeznie a teljesítményt, egyben megmutatnia a tendenciákat. Így a jövőben bármilyen apró változást villámgyorsan érzékelni tudunk és reagálni is tudunk rá.

Ha a rendszert megfelelően építjük ki, egyre több lehetőséget veszünk majd észre, amelyek segíthetnek a problémák megelőzésében. A részletes jelentések alapján előre megjósolhatjuk a hibákat, hatékonyabban kezelhetjük erőforrásainkat és általánosságban csökkenthetjük az üzemeltetési költségeket.

A kapacitás volumene azonban korántsem az egyetlen, amit szem előtt kell tartanunk. A kontextusra is figyelnünk kell, hogy a kapacitásproblémák mikor és miért jelentkeznek, hogy a nagy igénybevételnek mik a kiváltó okai. Ez alapján a rendelkezésre álló adatok segítségével intelligensen tervezhetjük meg a teljesítményt. Olyan hatékony adatközpontot építhetünk fel, amilyen a Servergarden Kft. budapesti telephelyén is működik.

Forrás: http://www.datacenterknowledge.com/archives/2015/11/05/move-beyond-data-center-monitoring-alerts/