• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Az információnak nem kell útlevél – hol épülnek majd a jövő adatközpontjai

×
×
Megjelent: 2014.09.19 Vissza

Edward Snowden jóvoltából egyértelművé vált, hogy az Egyesült Államok kormányügynökségei aktívan figyelik a felhasználók adatait – ez olyan tendenciát indított el az adatközpontok piacán, amelynek hála a jövőben Európába tevődhet át az adattárolás súlypontja a tengeren túlról. De valóban biztonságosabbak-e az öreg kontinens szerverközpontjai?

Ezt a biztonságot egy, a szövetségi kormány által a Microsoft ellen kezdeményezett eljárás kérdőjelezi meg többek között. A bíróság ugyanis nemrég arra kötelezte a vállalatot, hogy olyan e-maileket adjon át a kormánynak, amelyeket Dublinban tárolnak és kezelnek. A Microsoft másodszor készül fellebbezni, mivel mindeddig példa nélküli, hogy a kormány az államok határain túlra nyúljon az adatok után. Ennek pedig még a nemzetbiztonsághoz sincsen köze – egy egyszerű drogügy miatt akarják megszerezni az adatokat.

Oroszországban eközben olyan törvényt hoztak, melynek értelmében az orosz felhasználók adatait kötelező lenne orosz földön tárolni. Ez jelenthetné azt is, hogy orosz földön megnövekedik majd az adatközpontok száma, ha a valóságban is kivitelezhető lenne – kérdés azonban, hogy egy orosz állampolgár hogyan tudna például utazást vagy szállást foglalni magának anélkül, hogy elküldi személyes adatait.

A Kína és az Egyesült Államok közötti bizalmatlanság is bonyolítja a helyzetet – a két ország kölcsönösen kémkedéssel vádolja egymást, és egyre inkább elzárkóznak attól, hogy a másik országban működő vállalatoktól akár csak alkatrészeket vásároljanak. Az Államok többek között a Huawei, a kínaiak pedig az IBM termékei bojkottálják. Mindennek ellenére egy kínai telekom szolgáltató nemrég mégis egy kaliforniai adatközpontban vásárolt magának nem kis méretű tárhelyet.

Mindebből csak az látszik, hogy az adatok áramlása államhatárokkal nem tartóztatható fel. A kormányzatok ellenkező szándékai ellenére a tendencia egyértelműen az információk nemzetköziesedése felé mutat. A szolgáltatók – így a például Servergarden Kft. – számára a jövőben nem az lesz a legfőbb kérdés, hová telepítsék szerverfarmjaikat, bár könnyen lehet, hogy egyes országokban nem szívesen látják majd őket. A legfőbb szempont inkább a központok biztonságának fenntartása lesz, az információk közvetlen védelme, persze a jogszabályi környezet figyelembe vételével.

 

Forrás: http://www.greendatacenternews.org/articles/743492/data-center-location-is-still-an-issue-by-peter-ju/