• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Az energiahatékonyság hozza össze az adatközpontok szakembereit

×
×
Megjelent: 2015.01.05 Vissza

A szakértők az Antarktisztól az Egyenlítőig világszerte lázasan dolgoznak azon, hogy az adatközpontokat energiahatékonyabbá tehessék. Ez a törekvés többek között norvég és nigériai adatközpont-építőket hozott össze az elmúlt hónapokban.

A norvég Green Mountain és a Nairobiban székelő Rack-Centre cégek egyaránt a Datacenter Dynamics EMEA Díjának nyertesei. Mindkét cég zöld törekvésekkel tekint a jövőbe, ám más-más kihívásokkal kell szembenézniük.

A Green Mountain adatközpontot a szakma jól ismeri, egy hajdani NATO-bunkerben építették ki a föld mélyén. Egy fjordhoz közel található, amely minden hűtési igényt kielégít, a központ pedig megújuló vízenergiával üzemel. A szerverfarm mindössze öt hónap alatt készült el teljesen.

A Rack-Centre ugyanakkor az Egyenlítőtől délre nem sok ingyen hűtéshez jut - egészen pontosan semennyihez. A hőmérséklet nappal stabilan 30 Celsius-fok feletti, és a legtöbb esetben az éjszaka sem hoz enyhülést. Az energia biztosításához pedig nem áll rendelkezésükre vízerőmű, sőt, az energiahálózat olyan megbízhatatlan, hogy a Rack-Centre kénytelen állandóan dízelgenerátorokkal üzemelni.

Már az építkezés során is igen nehéz dolguk volt - hónapokra előre le kellett például foglalják az ország egyetlen olyan daruját, amely elvégezhette a telepítéshez szükséges munkákat. És minden nehézség ellenére mégis 1,5-ös energiafelhasználási hatékonysági mutatóval rendelkeznek. A Green Mountain 1,2-vel nyerte el az elismerést.

A díj többi várományosa is meglehetősen vegyes képet mutatott. A mezőnyben láthattunk egy orosz aranybányász cégnek összeállított, a semmi közepén álló központot és olyat is, amely az Egyesült Királyság Nottingham Trent Egyetemén üzemel.

Az ilyen eseményeken egy közös ponton találkoznak a világ minden részéről érkező, különféle problémákkal küzdő szakemberek: a közös pont az energiahatékonyság, amely minden adatközpont , így többek között a Servergarden Kft. elsődleges célja is.

Forrás: http://www.greendatacenternews.org/articles/775777/norway-meets-nigeria-in-the-data-center-hall-by-pe/