• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Az első önálló, teljesen lágy robot

×
×
Megjelent: 2017.02.24 Vissza

A Hardvard Egyetem 3D-nyomtatatással, gépiparral és mikrofluidikával foglalkozó kutatói bemutatták az első autonóm, teljesen lágy robotot. A kicsi, 3D-nyomtatott robotot Octobotnak nevezték el. Ez a szerkezet lehet a hírnöke az új generációs, lágy és autonóm gépeknek.

A lágy robotok forradalmasíthatják az emberek és a gépek közötti kapcsolatot. Mindezidáig azonban gondot jelentett az akkumulátorok és a nyomtatott áramkörök merevsége, hiszen a hagyományos gépek, mint a Servergarden Kft. szervei is, ilyen technológián alapulnak.

A lágy robotok fejlesztésének központjában ezért a kemény alkatrészek hasonló adottságú lágy rendszerekkel való helyettesítése, majd ezek összeállítása állt. Az Octobot demonstrálta, hogy könnyen létrehozható egy egyszerűbb, rugalmas robot, ez pedig elvezethet később az összetettebb rendszerek megalkotásához.

A kutatás vezetője Robert Wood és Jennifer A. Lewis volt. Előbbi az alkalmazott tudományok, utóbbi a biológiailag inspirált tudományok doktora és mindketten a Hardvard Egyetem biológiailag inspirált mérnöki tudományokkal foglalkozó karának, a Wyss Intézetnek a tagjai.

A tudósok így írták le a fejlesztés folyamatát a Nature magazinnak:

„A hibrid összeszerelési módszernek köszönhetően képesek voltunk 3D nyomtatással előállítani minden működő alkatrészt, ami csak szükséges volt a lágy robottest belsejében, beleértve az üzemanyagtartályt, valamint az áramellátó és a vezérlő rendszereket.  Az Octobotot azért alkottuk meg, hogy bemutassuk a módszerünk működőképességét a valóságban is.”

A kutatók nem véletlenül nevezték el az Octobotot a polipok (angolul octopus) után. Ezek a különös teremtmények ugyanis belső váz nélkül is hihetetlen erőre és ügyességre képesek. Az Octobot külsejét is a polipokról mintázták, az alig öt centiméter széles robotnak nyolc kis karja van.

A Harvard fejlesztése a sűrített levegővel működő rendszerekhez hasonlóan pneumatikus alapokon nyugszik. A kis mennyiségű folyékony üzemanyag (hidrogén-peroxid) a katalizátornak használt platinával reakcióba lépve nagy mennyiségű gázzá alakul át, ami az Octobot karjaiba áramlik és felfújja a szerkezetet, mint egy lufit. Ezáltal a kutatóknak végre sikerült rugalmas megoldással kiváltaniuk a merev áramforrásokat.

A reakció szabályozásához a csapat egy mikrofluid logikai áramkört használ, ami George Whitesides kémikus úttörő munkáján alapul. Az egyszerű elektromos oszcillátort helyettesítő lágy áramkört a gázzá lebomló hidrogén-peroxid működteti. 

Mint azt a projekten végzős diákként dolgozó Ryan Truby elmondta: „Az egész rendszer három gyártási eljárás segítségével egyszerűen létrehozható. Ezek a lágy litográfián, a formaöntésen és a 3D-nyomtatáson alapulnak.”

Az Octobot összeszerelésének egyszerűsége megnyitja majd az utat a bonyolultabb szerkezetek számára is. A Hardvard Egyetem kutatói következő lépésként egy olyan Octobotot szeretnének megalkotni, ami képes kúszásra és úszásra is, valamint kapcsolatba tud lépni a környezetével.

Truby szerint a kutatásuk bizonyította a koncepció működőképességét. Reméli, hogy sikerük nyomán más kutatók és tudósok is elkezdenek ezzel a területtel foglalkozni.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/08/160824135032.htm