• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Az Intel elveszi lassan az Itanium teljes életterét

×
×
Az Intel elveszi lassan az Itanium teljes életterét
Megjelent: 2014.06.10 Vissza

Az Intel által bejelentett új Xeon E7 v2 processzorok a szakértők szerint az utolsó levegőt is elszívhatják az Itanium CPU-k elől, amivel végleg megpecsételődhet a széria sorsa.

Az Itanium processzorokra a piaci szereplők közül ma már csak a Hewlett-Packard készít Linux, OpenVMS vagy HP-UX rendszerekkel telepített szerverarchitektúrákat, a legmagasabb kategóriát képviselő eszközök azonban ezt a talpalatnyi teret is elveszíthetik az új Xeonok érkezésével. Az x86-os alapú v2-es mikroprocesszorok ugyanis Windows és Linux futtatására egyaránt alkalmasak lesznek.

Az Itanium architektúrák eredetileg számos előnyös tulajdonsággal bírtak, az Intel azonban ma már több olyan szériával is rendelkezik, amelyek ezeket képesek kiváltani. Az E7 v2 jelű új Xeon-sorozat gyakorlatilag teljességgel képes lesz majd a csúcskategóriában a régebbi modellek szerepének átvételére. Ezzel nem marad lényegi különbség a két lapka között, ami az Itanium lassú, de biztos alkonyához vezet – sok szakértő szerint elsősorban már ma is csak a szerződött ügyfelekkel fennálló megállapodások tartják életben a szériát.

Az is ezt jelzi, hogy az Itanium frissülése lassan a nullához közeledik, hogy az utóbbi években komolyabb, érdemi fejlődés nem volt tapasztalható – az utolsó új generáció, a Poulson már mintegy két éve került a piacra, míg a legközelebbi Kittson kódnevű nemzedék nem az eredeti tervek szerinti a legfrissebb technológiájú 22, hanem a régebbi 32 nm-es gyártási technológiával készül majd el. Azaz az Intel már nem vállalta be a technológiai váltást és könnyen lehet, hogy a Kittson piacra dobása után hagyja is feledésbe merülni a termékvonalat azzal, hogy helyette a Xeonok vehessék át az uralmat.

Az Itaniumok ugyanakkor még ha haldoklásra vannak is ítélve, várhatóan hosszú évekig jelen lesznek majd a piacon és a vállalati szektor rendszereiben, hiszen ezeket nem lehet egykönnyen teljesen lecserélni. Valószínű, hogy amíg az Itaniumok megfelelően teljesítenek, a legtöbben nem is szánják rá magukat a cserére, amely szükségtelen költségeket szülhet.

A Servergarden Kft. a Xeon új generációs processzorait használja szervereiben: Haswell E3-1240/1270V3 és Ivy Bridge E5-2620/2630/2650 V2

Forrás: computerworld.hu